Skocz do zawartości

Udka z kurczaka po węgiersku (rewelacja, gorąco polecam)


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Udka z kurczaka po węgiersku

1 kg udek z kurczaka

2 średnie cebule

2,5 łyżki masła

2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)

200 ml kwaśnej śmietany(18%)

1 łyżka mąki

1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej)

sól i pieprz do smaku

Udka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać przecier i sproszkowaną paprykę. Dodac udka odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Dodać śmietanę w której uprzednio wymieszano mąkę. Zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do dania tego można użyć również piersi z kurczaka, skrzydełek czy całego kurczaka pokrojonego na porcje. Potrawę tę gotuję od lat i zawsze biesiadnicy się nią zachwycali i prosili mnie o przepis. Potrawa ta podana na domowych uroczystościach to gwarancja sukcesu ;-) Bahus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uretan: przyznam Ci się szczerze, że różnie. Czasami obsmażam, ale oryginalny przepis tego nie wymaga. Dobre efekty osiąga się piekąc (zamiast duszenia) w piekarniku, a dopiero potem parę minut pod przykryciem. Ale to jednak wymaga trochę doświadczenia kucharskiego. Robiąc według przepisu uzyska się naprawdę pyszne danie Bahus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.