Skocz do zawartości

Placek żydowski !


figiel

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 1 kg.mąki /około/ 2 szkl.mleka 1 szkl.cukru 1 duża cytryna /skórka/ 10 dkg.drożdży 8 żółtek 20-30 dkg. rodzynek 1/2 kg.masła /nie margaryna!/ Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży ,mąki, mleka i cukru.Zostawić do wyrośnięcia. Mleko podgrzać,dodać 1/3 część masła, dodać cukier,szczyptę soli. Jak się masło rozpuści ,wlać mleko do miski z mąką. Dobrze wyrobić ,dodać po jednym żółtku ,skórkę ,dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokąt,posmarować roztopionym masłem ,posypac rodzynkami i zwinąć w roladę /ja składam dłuższe boki prostokąta do środka i jeszcze raz składam ,jak książkę :smile: /. Ułożyć płasko na blasze .Jak lekko podrośnie ,naciąć nożem ,posmarować masłem i posypać grubum cukrem. Wstawić do piekarnika. Jest to stary przepis ,dostałam go od teściwej . Można zmniejszyc troche ilość żółtek ,a zbiałek proponuje -"makowiec na białkach" . SMACZNEGO !!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.