Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
figiel

Placek żydowski !

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 1 kg.mąki /około/ 2 szkl.mleka 1 szkl.cukru 1 duża cytryna /skórka/ 10 dkg.drożdży 8 żółtek 20-30 dkg. rodzynek 1/2 kg.masła /nie margaryna!/ Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży ,mąki, mleka i cukru.Zostawić do wyrośnięcia. Mleko podgrzać,dodać 1/3 część masła, dodać cukier,szczyptę soli. Jak się masło rozpuści ,wlać mleko do miski z mąką. Dobrze wyrobić ,dodać po jednym żółtku ,skórkę ,dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokąt,posmarować roztopionym masłem ,posypac rodzynkami i zwinąć w roladę /ja składam dłuższe boki prostokąta do środka i jeszcze raz składam ,jak książkę :smile: /. Ułożyć płasko na blasze .Jak lekko podrośnie ,naciąć nożem ,posmarować masłem i posypać grubum cukrem. Wstawić do piekarnika. Jest to stary przepis ,dostałam go od teściwej . Można zmniejszyc troche ilość żółtek ,a zbiałek proponuje -"makowiec na białkach" . SMACZNEGO !!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O! mniam, pięknie się prezentuje :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.