Skocz do zawartości

KopuŁka


slodziuutkaa

Rekomendowane odpowiedzi

KOPUŁKA

Ciasto :

- 6 jaj

- szklanka cukru

- skórka otarta z cytryny

- szklanka mąki

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

- szklanka mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 4 jaja

- łyżka mąki

- kostka masła.

Owoce:

- 3 plastry ananasa

- 2 połowki brzoskwiń z puszki

- pół banana

- 5 dag rodzynek.

Polewa:

- 2 łyżki mleka

- łyżka kakao

- 2 łyżki cukru

- łyżka masła.

Do dekoracji: obrane ze skórki migdały.

Ubić ciałka na sztywno, pod koniec - wciaż ubijając- stopniowo dodawać cukier, żółtka i skórkę z cytryny. Masę delikatnie wymieszać z mąką i z proszkiem do pieczenia, piec jak biszkopt. Po wystudzeniu przekroić ciasto na na 3/4 wysokości, mniejszą część pokroić w kostkę.

Jaja zmiksować, dodać łyżkę przesianej mąki, ponownie zmiksować. Wlać do wrzącego mleka, ugotować budyń. Odstawić z ognia, wsypać cukier. Utrzeć masło, nastepnie stopniowo dodawać przestudzony budyń. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć. Pozostałe owoce pokroić w drobna kostkę. Krem wymieszać z pokrojonym w kostkę biszkoptem, rodzynkami i owocami. Masę przełożyć na biszkoptowy krążek i uformować w kopułkę. Przygotować polewę. Mleko zagotować z cukrem, wsypac kako, zestawic z ognia, dodać masło. Tort oblać polewą, udekorowac migdałami.

Zdjęcia są autorstwa Iny12.

post-7676-1197388283_thumb.jpg post-7676-1197388298_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto jest pyszne, bardzo je polecam i oceniam na 5. Biszkopt na zdjęciu wygląda biały, a w rzeczywistości był żółty. Napewno przyczyną tego białego koloru był blask od talerzyka. Biszkopt upieczony był wysoki. Nie zrobiłam kopułki, a po za tym wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Autorce dziękuję za tak wspaniały przepis i zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andy piękny dzięki temu przepisowi. Chciałam dodać że piekłam go w tortownicy o średnicy 26 cm. Dodaję że biszkoptu pokrojonego w kremie nie wyczuwa się, tylko poprostu jak by był sam krem zrobiony i jaki fajny smak jest z tymi owocami. Krem bez dodania pokrojonego biszkoptu też jest dobrej konsystencji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andy ważne że ciasto jest bardzo dobre. Ja mam też i poradniki i inne wydania z przepisami, cieszmy się że mając te same przepisy ktoś inny je wypróbował bo i tak nie damy z wszystkim rady, a w miejsca wypróbowanych dodamy inne które wypróbujemy. Myślę że się ze mną zgodzicie. Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.