Skocz do zawartości

Różne Mąki


NaniWahine

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje :smile:

Znalazlam odpowiedz ktorej szukalam :P

To jeszcze ja o mące.Dzielą sie głównie na pszenne i żytnie.

Mąki pszenne:

typ450-m.tortowa(makarony,biszkopty,ciasta półkruche,różne wypieki)

typ500-m.krupczatka(makarony,babki,ciasta kruche)

typ500-m.poznańska(pierogi,makarony,wypieki,kluski,pizza,zasmazki)

typ500-m.wrocławska(drożdzowe,makarony,naleśniki,francuskie,sosy zupy)

typ550-m.luksusowa(drożdzowe,zasmazki,potrawy gotowane)

typ650-m.bułkowa

typ750,850-m.chlebowa

typ1400-m.sitkowa(z orkiszu)

typ1850-m.graham

typ2000-m.razowa

Mąki żytnie:

typ580-m.jasna

typ800-m.żytnia(na żurek)

typ1400-m.sitkowa

typ1850-m.starogardzka

typ2000-m.razowa

Ale się napisałem i naszukałem,a i tak kupię pierwszą z brzegu i może dlatego wychodzą mi same zakalce :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja przyznam, ze szukam, bądz to gotowych przepisow, badz odpowiednich proporcji w jakich mozna zmieszac make razowa, czy graham razem z biała. Szukam, szukam i znaleźć nie moge. Zostaje eksperymentowanie. Jak narazie odwazyłam sie wymieszac pol na pol ( np. ciasto na nalesniki ), ciekawa jestem czy wyjda tylko z razowej i innych typu amaranstus itp . Moze ktos sie orientuje w tych sprawach ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.