IGA Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Chcę podać przepis na ciasto, które moim zdaniem jest w sam raz na Święta Bożego Narodzenia. Jest to mój pierwszy przepis na forum; pochodzi z Przepisów Siostry Anastazji. Ciasto nazywa się Rzeszowiak. Składniki: Ciasto kruche: 25 dag mąki 15 dag margaryny 10 dag cukru 2 zółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do piedzenia, Masa makowa: 25 dag maku 1/2 szklanki cukru 2 jajka olejek migdałowy 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Mak sparzyć i zmielić, dodać masło, cukier, żółtka,miód, olejek i utrzeć. Zbiałek ubić pianę, dodać do masy, lekko wymieszać. Masa orzechowa 35 dag zmielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiego mleka 2 białka Orzechy zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać, przestudzić, dodać pianę z białek. Masa serowa: 1/2 kg sera mielonego 20 dag margarymy 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać ser,budyń, mąkę pszenną,rodzynki i dalek ucierać. Ubić pianę z białek, dodać do masy, lekko wymieszać. Ciasto kruche wyłożyć równo do foremki. Na ciasto kłaść paskami wzdłuż, na przenian masę orzechową i makową. To przykryć równą warstwą masy serowej. Piec w temp. 160 - 180 stopni ok. 75 min. Oblać polewą czekoladową. Pracochłonne, ale bardzo pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mifka24 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Witam -super przepis ja rowniez piekłam te ciesto i jest pyszne i pracochłonne :) ale warto .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armenika Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Jestem z Rzeszowa i o takim nie słyszałam :) Dobrze wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.