Skocz do zawartości

Ciasto Nugatowo-kakaowe


hanula

Rekomendowane odpowiedzi

Oto ciasto, które zrobiłam na Święta i było przepyszne.Niestety nie mam chwilowo możliwosci wklejenia zdjecia.Przepis pochodzi z przepisów Siostry Anastazji. Placek kakaowy: -7 jajek -2 łyżki kakao -1 szkl cukru -5 łyżek maki -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Upiec biszkopt i przekroić na pół. Placek nugatowy: -5 białek -15 dag cukru pudru -25 dag drobno pokrojonych orzechów -1/3 szkl bułki tartej -1 łyżka płynnego miodu Białkaubic na sztywno,dodać cukier.Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszac.Piec w temp.160-180stopni przez ok 30 min. Krem: -5 żółtek -1 szkl cukru -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1/2 l mleka -1 cukier waniliowy -1 i 1/2 kostki masła -4 łyżki kakao - 50 ml spirytusu(ja robiłam bez alkoholu) Ubić zółtka z cukrem, dodać makę i wlać do gotującego sie mleka.Ugotować budyń,wystudzić.Do kakao dodaćtyle gorącej wody aby powstała gęsta masa.Masło utrzec,dodaćwystudzony budyń,spirytus imasę kakaowa. Dodatkowo: 1 słoik wydrylowanych wisni Wisnie odcedzić i dodać do kremu. Przełożenie: -placek kakaowy -krem -placek nugatowy -krem -placek kakaowy -na wierzch polewa lub krem SMACZNEGO!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.