wrotka85 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Składniki: Średnia główka kapusty, 3 kg ziemniaków, 3 cebule, słonina lub skwarki, mleko, sól, pieprz. Kapustę sparzyć, obrać liście. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. W międzyczasie pokroić słoninę w kostkę i smażyć, dodać cebulę i smażyć na półrumiano. Dodać do startych ziemniaków. Z ziemniaków nie odlewać wody ani nie dodawać mąki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz - około 2 łyżek na liść. Zawijać w rulon. Nie zawijać boków liścia, nadmiar wody z ziemniaków powinien wypłynąć. Układać ciasno w garnku. Po ułożeniu zalać wszystko mlekiem. Mleka musi być tyle, żeby wszystkie gołąbki były nim zalane. Mleko musi być posolone. Na szklankę mleka przypada mniej więcej płaska łyżeczka soli. Zapiekać w piekarniku ok. 1,5 godziny. Smakują także odsmażane na patelni na złoty kolor. Poza tym można podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Trochę przy ich robieniu roboty, ale dla tego smaku warto. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Moja babcia robiła tak i ja też tak robie: główka kapusty białej, ziemniaki,2cebule ,sól ,pieprz. Przygotować kaputę,ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce ,osączyć na sicie.Dodaje surową cebulę,połączyć z ziemniakami,dodaje surową kapustę, sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Napełnić farszem liście i zawinąć.Ułożone w rondlu gołąbki dusze na tłuszczu okolo 60minut. Podaje z gęsta śmietana. Po prostu ja przepadam. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Dodałam zdjęcie ,bo smutno tu jest :grin: :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzia Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Znam te gołąbki, z dodatkiem kaszy jęczmiennej,nazywano je gołąbkami "dzikimi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aniak Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Witam Również znam ten przepis.. i te golabki sa naprawde bardzo dobre. My jeszcze do farszu dodajemy 1 lub 2 stolowe lyzki kaszy manny (proszek) a cebulke przed dodaniem do farszu wczesniej podsmazam. Moim zdaniem najlepsze sa dopiero na drugi dzien podzielone na czessci i podsmazone na maselku z cebulka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Właśnie jutro bede robić,mniam mniiam.Moje mozna jesc po godzinie. Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.