Skocz do zawartości

Gołąbki Z Ziemniakami


wrotka85

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: Średnia główka kapusty, 3 kg ziemniaków, 3 cebule, słonina lub skwarki, mleko, sól, pieprz. Kapustę sparzyć, obrać liście. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. W międzyczasie pokroić słoninę w kostkę i smażyć, dodać cebulę i smażyć na półrumiano. Dodać do startych ziemniaków. Z ziemniaków nie odlewać wody ani nie dodawać mąki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz - około 2 łyżek na liść. Zawijać w rulon. Nie zawijać boków liścia, nadmiar wody z ziemniaków powinien wypłynąć. Układać ciasno w garnku. Po ułożeniu zalać wszystko mlekiem. Mleka musi być tyle, żeby wszystkie gołąbki były nim zalane. Mleko musi być posolone. Na szklankę mleka przypada mniej więcej płaska łyżeczka soli. Zapiekać w piekarniku ok. 1,5 godziny. Smakują także odsmażane na patelni na złoty kolor. Poza tym można podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Trochę przy ich robieniu roboty, ale dla tego smaku warto. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Moja babcia robiła tak i ja też tak robie: główka kapusty białej, ziemniaki,2cebule ,sól ,pieprz. Przygotować kaputę,ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce ,osączyć na sicie.Dodaje surową cebulę,połączyć z ziemniakami,dodaje surową kapustę, sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Napełnić farszem liście i zawinąć.Ułożone w rondlu gołąbki dusze na tłuszczu okolo 60minut. Podaje z gęsta śmietana. Po prostu ja przepadam. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam Również znam ten przepis.. i te golabki sa naprawde bardzo dobre. My jeszcze do farszu dodajemy 1 lub 2 stolowe lyzki kaszy manny (proszek) a cebulke przed dodaniem do farszu wczesniej podsmazam. Moim zdaniem najlepsze sa dopiero na drugi dzien podzielone na czessci i podsmazone na maselku z cebulka. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.