slodziuutkaa Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Przepis pochodzi z książki Bożeny Żak- Cyran "Odnowa na talerzu" Kotlety sojowe Składniki: 1 szklanka ziarna soi 2 ząbki czasnku 2 średnie ziemniaki 1 cebula olej sos sojowy sól, pieprz kminek majeranek bazylia otręby przenne 1 jajko Przygotowanie: Soję wypłukać i namoczyć na 8-12 godzin. Odcedzic i ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Odcedzic i zmielić wraz z ugotowanymi ziemniakami. Dołożyc drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, jajko oraz sól i przyprawy. Gdyby masa była za rzadka, dodac trochę zarodków lub otrąb pszennych. Formowac nieduże kotleciki i obtaczać w otrębach.Smażyc na gorącym oleju. Ziemniaki nadaja pulchność tym kotletom i czynia je bardziej delikatne. Można jadnak zamiast nich użyc namoczoną bułkę grahamkę lub 1/3 szklanki ugotowanej jakiejkolwiek kaszy. Smakuja doskonale obtoczone zarówno w otrębach i jak i bułce tartej. Niezwykle przypominają mi smak normalnych mielonych kotletów. POLECAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Podoba mi się ten przepis: wypróbujemy w najbliższych dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodziuutkaa Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Mam nadzieję, że Wam posmakują. Dajcie znać jak wyszły :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Fajny przepis: polecam. My do panierowania użyliśmy ziaren sezamu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Andrzeju kotlety wyszły smakowicie, ja nigdy nie miałam okazji jeść soi czy ona ma smak zbliżony do grochu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 mi osobiście soja nie przypomina w smaku grochu: na prawdę ciężko mi ją do czegoś przyrównać. spróbuj bo jest smaczna i zdrowa, a tu masz jeszcze inny sprawdzony przepis na soję czyli pastę sojową z pieczarkami z resztą zaraz wrzucę ją też na smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zamiast soi można użyć czegoś innego do tych kotletów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodziuutkaa Opublikowano 10 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Kotleciki wyglądaja bardzo apetycznie :D Jadłam też wersję z sezamem, jednak bardziej smakowały mi z otrębami. Ale to juz jak kto lubi. Smak soi ... ja tez nie potrafie go opisac.Iwonko myśle, ze można spokojnie spróbowac robic je z czyms innym np.ciecierzyca czy fasola. Ja jeszcze nie próbowałam takich.A pasta Andrzeju musi być wysmienita. Dodaj na forum, ja napewno niebawem ja zrobie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauline86 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Witam:) Wczoraj robiłam kotlety sojowe (takie kupcze) w panierce i sporo zostało jeszcze, może ma ktoś jakiś pomysł, przepis, co można z nich zrobić żeby urozmaicić troche. Myślałam żeby zrobić w warzywach ale czy panierka nie bedzie przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Można spróbować z tymi warzywami zrobić, zawsze coś innego, ale jeśli mam być szczery to nigdy nie próbowałem z tymi warzywami. Może akurat wyjdzie pysznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza22 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Wspaniały przepis,przepyszne kotleciki mi wyszły. Bardzo dziękuję autorce przepisu, już nigdy nie kupię sojowych "gąbek" sklepowych :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasibrzuch Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Ja jak na razie robiłam tylko te sklepowe "gąbki" i baaardzo mi przypadły do gustu. Jeżeli te o których piszesz są jeszcze lepsze, to chyle czoła, chyba spróbuje zrobić z ciekawości :) Dołączam sie też do pytania pauline86 - co jeszcze można zrobić z takich kotlecików? Ja użyłam ich raz w towarzystwie soczewicy i wyszły super, ale jestem ciekawa czy macie jeszcze jakieś innowacyjne pomysły :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicalCuisine Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Ja do panierki często używam krakersów, najlepiej pikantnych. Musze spróbować z twoimi kotletami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libercio Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Jadłam takie kotlety - niestety mi nie przypadły do gustu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.