Bahus Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2005 Piersi z kurczaka po argentyńsku 6 piersi z kurczaka 15 dkg gotowanej szynki 0,5 kg obranych i ugotowanych ziemniaków 3 średnie pomidory 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 1 szklanka zielonego konserwowanego groszku 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku MARYNATA: 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml wody mineralnej sok z dwóch cytryn 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 listek laurowy Piersi z kurczaka zalać przygotowaną marynatą. Marynować ok. 3 godz. Wyjąć z marynaty. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć na mieszaninie masła i smalcu na złocisty kolor. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Rozdrobnionymi warzywami obłożyć obsmażone piersi. Podlać marynatą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 1 godz. Na 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojoną w kostkę szynkę, całe ziemniaki oraz zielony groszek. Podawać bardzo gorące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.