Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość falunia79

Podaję przepis na wyśmienitą babkę. Piekłam ją już mnóstwo razy, ponieważ to mój pierwszy wypiek, jakiego się nauczyłam wieeeele lat temu. Zawsze się udaje i cudnie wyrasta. Jest pulchna, pa

chnąca, po prostu pyszna. Musicie wypróbować!

Składniki:

- 1 margaryna Kasia

- 7-8 żółtek, 3 białka

- 1,5 szklanki cukru pudru

- 10 czubatych łyżek mąki (5 łyżek krupczatki, 5łyżek mąki tortowej)

- 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- sok z 1 dużej cytryny

- 3 łyżki oleju

- 2 łyżki spirytusu

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 olejku migdałowego lub 1 cały pomarańczowy

Wykonanie: Powinno się ucierać ciasto drewnianą kulką (pałką) nawet do 45 minut. Ale mikser też bardzo dobrze spełnia swoją funkcję.

- najpierw do dużej miski wrzucić pokrojoną w kawałki margarynę Kasię (najlepiej m

iękką) + cukier puder; utrzeć na gładką masę

- dodawać po 1 żółtku i powoli ucierać

- wymieszać w osobnej misce mąki, budyń i proszek do pieczenia; dodawać po 2 łyżki do ciasta i powoli ucierać

- teraz uwaga na kolejność: po pierwszych dwóch łyżkach mąki dodać 3 łyżki oleju i dalej ucierać

- następne 2 łyżki mąki + 2 łyżki spirytusu; powoli ucierać

- następne 2 łyżki mąki + sok z cytryny; powoli ucierać

- następne 2 łyżki mąki + aromat; powoli ucierać

- resztę mąki dodawać po łyżce dokładnie ucierając. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać troszkę śmietany lub mleka

- na koniec ubić 3 białka z cukrem waniliowym i dodać do ciasta; dokładnie wymieszać

- przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i piec w temp. 200 stopni około 40-45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Bardzo dobrze jeśli ciasto wyrośnie a potem naokoło popęka :grin:

Wystudzoną babkę wyjąć z formy i oblać polewą czekoladową:

- 1/2 kostki margaryny

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżki kakao

- 1/4 szklanki wody lub mleka

Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować około 3 - 5 minut, aż troszkę zgęstnieje.

Następnie zdjąć z ognia, włożyć rondelek do zimnej wody i energicznie mieszać aż

polewa troszkę ostygnie (powinna jeszcze zgęstnieć). Polać babkę i gotowe :D

Zdjęcie dołączę na Wielkanoc, gdy upiekę babkę u teściów. Narazie nie mamy z Mężem piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu. Smacznego! :)

kaliope twoja babka jest przepyszna , ale miałam z nia kłopot, tzn,po wyjeciu z piekarnika szybko mi opadł a wyrosła mi niesamowicie, to po pierwsze(czekam na jakas porade od ciebie w tej sparwie), a po drugie babka zbytnio nie chciała mi sie oderwac od foremki mysle ze powinnam na masło wysypac bułke tarta, wiec wtej chwili mam ja w dwoch czesciach, prosze pomoz co zrobic zeby wyszła wyrosnieta i odkleiła sie beze problemu.pozdrawiam goraco, nadmieniam ze piekłam w piekarniku elektrycznym z grzałka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

falunia79 bardzo się cieszę, że postanowiłas upiec babkę z przepisu, który zaproponowałam. Co do Twoich pytań: myslę, że powodem dla którego babka opadła po wyjęciu z piekarnika, mogła być zbyt wysoka temperatura i zbyt krótki czas pieczenia. Dodałam ostatnio post, w którym pisałąm, że najlepsza temperatura to jednak 180-190 stopni. Wówczas babka spokojnie sobie wyrasta i powinna się piec około godziny (a nawet troskę dłużej). Moja babka (pieczona wczoraj) tak właśnie wyrosła - wysoka i pulchniutka. Mój sposób na to aby babka bez problemu wyszła z formy: zawsze zostawam ją aż ostygnie w formie a potem z każdej strony delikatnie podważam nożykiem, również kominek dookoła, potem ostrożnie wykładam bo sama wychodzi. Nigdy nie sypię bułki tartej na wysmarowaną formę. Mam nadzieję, że następnym razem nie będziesz miała żadnych problemów. Cieszę się niezmiernie, że mimo tego babka smakowała. Pozdrawiam Cię srdecznie i życzę dalszych udanych wypieków oraz Wesołych Świąt! :grin: Kinga.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to moja świąteczna babka: post-8290-1239568996_thumb.jpg post-8290-1239569054_thumb.jpg Wszystkim życzę Wesołych Świąt i... smacznego :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U nas babka ostatnio króluje :) Na pytanie: co pieczemy na niedzielę? mój Tata bez zastanowienia odpowiada zawsze, że babkę. No cóż, życzenie spełnione :-( post-8290-1244974662_thumb.jpg post-8290-1244974718_thumb.jpg post-8290-1244974768_thumb.jpg Życzę wszystkim dobrego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kingo piękna baba i najważniejsze ,że rodzinka zadowolona. Pozdrawiam i też życzę miłego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Elu dziękuję za miłe słowa. Babka to ulubiony wypiek mojego taty, jeszcze z jego dzieciństwa. Babcia opowiadała, że gdy piekła babkę,to zawsze z takiej ilości ciasta, aby wyszły dwie: jedna dla mojego Taty a druga dla reszty rodziny :-( Elu proszę trzymaj za mnie kciuki jutro i pojutrze, czekają mnie dwa niezwykle ważne dni mojego życia!!! Opowiem po powrocie, bo zaraz wyjeżdżam. Pozdrawiam sedecznie, Kinga.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie znów babka, także kolejny raz zachęcam wszystkich :lol: Pachnie wspaniale i jest pulchniutka, świetnie wyrasta. post-8290-1248245702_thumb.jpg post-8290-1248245758_thumb.jpg post-8290-1248245819_thumb.jpg post-8290-1248245860_thumb.jpg Dobrego dnia życzę Smakowiczom!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Załączam jeszcze jedno zdjęcie babki - w przekroju. Smak - mmmmmm....... :lol: post-8290-1248267527_thumb.jpg Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam wszystkim moją babeczkę, tym razem w innej odsłonie: ciasto podzieliłam na dwie części, do jednej dodając 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną gorącej wody. Po przestudzeniu dodać do ciasta i zmiksować. Do formy wylać najpierw jasną część ciasta, a później tą z kawą i zrobić delikatnie na wierzchu patyczkiem "esy floresy" :) Polewa też z kawowym akcentem, bowiem dodałam oprócz kakao również łyżkę kawy rozpuszczalnej. Więc babka wyszła maślano-kawowa :sad: Może ktoś skusi się na tę wersję? :-( post-8290-091192000 1305119375_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Babka wygląda apetycznie, a nowa wersja zapowiada się smacznie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko dziękuję i pozdrawiam serdecznie :) Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.