wiola344 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 Składniki: -1 kg mąki -10 dkg drożdzy -8 łyżek cukru -6 żółtek -1 jajko całe -zapach waniliowy lub pomarańczowy lub cytrynowy -10 dkg masła -5 dkg smalcu -1/2 litra mleka -1/3 łyżeczki sol -3 łyżki spirytusu lub octu -olej do głebokiego smażenia -cukier puder do posypania Wykonanie: Rozkruszyć drożdże zasypac cukrem i pozostawić na jakieś 20 min ,w tym czasie rozpuścić tłuszcze w mleku i niech przestygnie,do rozpuszczających się drożdży dodać reszte składników i na koniec wlac letnie mleko z tłuszczami ,dokładnie wyrabiać az masa zacznie odstawać od ręki i naczynia ,masa musi być nie zagęsta, gdyby było zarzadkie można dosypać trochę mąki , pozostawić na nastepne 20 min . Ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i zagnieść lecz delikatnie . Ja formuje wałeczki o grubości ok 3 cm i kroje je na kawałki ok 4 cm i na każdy nałożyć marmolade lub komfiturę i skleić , jak już mam ok 20 poczków zrobionych nie czekam az wyrosną tylko wrzycam na rozgrzany olej ,smaże we frytkownicy wielofunkcyjnej i jak ktoś ma to polecam -szybko się smażą ,a w miedzy czasie robie następne, z podanej porcji wyszło mi 70 pączków. POLECAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulimek Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 Uwielbiam pączki:) Nie robiłam jeszcze nigdy sama, tak więc chyba będę miała okazję się nauczyć. A do czego jest ten smalec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 :grin: Witaj , smalec i masło dodajesz jako tłuszcze i pączki sa bardziej elastyczne i zachowyją swoją świerzość nawet przez 2-3 dni ,kiedyś dawałam tylko margaryne lecz wyczytałam gdzieś że nie powinno się jej dodawać ponieważ szybciej twardnieją i to jest prawda ,spróbuj a przekonasz się sama,życze udanego smażenia. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.