iwona30 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 WERSJA I 2 szklanki mleka kwaśnego lub kefiru 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru 3-4 szklanki mąki pszennej Olej do smażeniaWszystkie składniki dajemy do miski i dokładnie mieszamy tak żeby ne było grudek, odstawiamy na 5 minut. Łyżką kładziemy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron. Można posmarować masłem są bardzo smaczne. WERSJA II na słodko Te same składniki tylko że dodajemy: 5 łyzek cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka pokrojone w kostkę Postępujemy tak samo jak w wersji pierwszej tylko że po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Ja dzisiaj robiłam wersje drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzycielka Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 jejku,jak smakowicie wyglądają te placuszki Iwonko aż slinka cieknie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Czy nazwa proziaki pochodzi z podkarpacia-co właściwie oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Oznacza to że jednym ze składników jest soda a soda to inaczej proza i dlatego nazywają się proziaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 Dzięki Iwonko za wyjaśnienie teraz rozumiem skąd taka nazwa :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdalenka_23 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2008 ale fajne placuszki, szkoda że nie mam kefiru w lodówce, ale chyba zrobię jutro na szybką kolację w wersji na słodko żeby maluch pojadł..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.