Skocz do zawartości

Schab Faszerowany W Galarecie


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo smaczny przepis na mięso w galarecie. Poniżej przepis oryginalny. Podczas pieczenia schab się skurczył i wychodziły małe "kieszonki", więc rozciąłem go na plastry, smarowałem farszem i składałem jak kanapki. Ilość galaretki ustaliłem wlewając najpierw na próbę wodę na półmisek, ponieważ wymienione w przepisie 9 szklanek wydawało mi się lekką przesadą.

SKŁADNIKI: ok. 1 kilograma schabu środkowego, ok 8 jajek, ostry chrzan w słoiczku, majonez, pęczek natki pietruszki, żelatyna (1,5 łyżeczki na 1 szkl. płynu).

SPOSÓB WYKONANIA: Schab natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, zostawić na noc. Następnego dnia upiec ok. 1 godz. pod przykryciem. Pokroić w plastry (cienkie). Co drugi plaster nie do końca nacinać. Jajka ugotować na twardo, posiekać drobno, dodać posiekaną natkę, sól, pieprz, chrzan i majonez nie za dużo, tak żeby się skleiło. Masa ma być taka ostrawa z wyczuwalnym smakiem chrzanu. W plastry wkładać nadzienie i układać na półmiskach. Dowolnie udekorować natką, ugotowaną marchewką, jajkami. Zalać lekko tężejącą galaretą. Galareta: ok. 9 szklanek wody, rosołki lub korpus kurzy, marchew, żelatyna 1,5 łyżeczki na 1 szklanka. wywaru, czyli ok. 14 łyżeczek. Żelatynę wsypać do gorącego wywaru i mieszać aż do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. Przecedzić przez gazę na sitku. Najlepiej jest wstawić do zamrażarki aż tłuszcz na wierzchu zrobi się biały i wtedy go zebrać.

post-5244-1205556995_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.