Skocz do zawartości

Pasztet Jajeczny


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet jajeczny

SKŁADNIKI: 9 jajek ugotowanych na twardo, 1 jajko surowe, 2 cebule (20 dag), 10 dag śmietany 22-procentowej, 3/4 szklanki bułki tartej, 3 łyżki groszku z puszki, po 2 łyżki koperku oraz natki pietruszki, 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła, 4 łyżki sera edamskiego, sól, pieprz; do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny, 2 łyżki bułki tartej.

SPOSÓB WYKONANIA: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Jajka obrać i posiekać, wymieszać z cebulą, bułką tartą, śmietaną, żółtkiem, koperkiem, natką pietruszki oraz groszkiem. Przyprawić pieprzem i solą. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodając porcjami, połączyć z masą. Keksówkę długości 20-22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posypać bułką tartą oraz startym serem i skropić stopionym masłem. Zapiekać około 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Zrumieniony pasztet ostrożnie wyjąć z formy i podawać pokrojony w plastry grubości około 1 cm, jako gorącą przystawkę, z dodatkiem pieczywa. W sosjerce podać sos, np. cebulowy, szczypiorkowy lub pieczarkowy. Pasztet ten można podawać również na zimno, np. z keczupem lub chrzanem.

post-5244-1206422635_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.