Skocz do zawartości

Schab Faszerowany Pomidorami


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Schab faszerowany pomidorami

Taki pyszny schab upiekła nam na święta Irena :grin:

SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, słoik suszonych pomidorów w oleju, 4-5 łyżek marynowanych oliwek nadziewanych papryką, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, łyżka miodu, zioła prowansalskie, świeża bazylia, sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie przecinać do końca, tak, aby uzyskać prostokątny płat. Natrzeć z obu stron rozgniecionym czosnkiem, oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1-2 h. Pomidory i oliwki osączyć z zalewy, ułożyć na płacie mięsa. Mięso mocno zwinąć w roladę, obwiązać bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Ułożyć w brytfance, polać tłuszczem ze smażenia i wlać kilka łyżek wody. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. C, często polewając sosem z pieczenia. 10 min. przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Gotową pieczeń wyjąć na półmisek, usunąć nici, pokroić na plastry. Udekorować listkami bazylii.

post-5244-1206508415_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, pogratuluj Irenie fantastycznego mięska. Mieliscie smaczny obiadek w świeta. Wygląda przepysznie. Muszę zrobić na obiadek w najbliższym czasie, bo lubię takie wykwintne mięska. Mam pytanko - takie pomidory to własnej roboty czy mozna gdzieś kupić, bo sie nie spotkałam. A pomidory i bazylia - pycha musi być ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No więc zrobiłam, mimo obaw, ze sie bedzie rozpadało. Na szczęście nie rozpadło się - obwiązałam mocno sznurkiem i po odwiązaniu sznurka nadal się trzymało a po pokrojeniu w plasterki nie rozpadało się. Ponadto dodam, ze mięsko proste w wykonaniu i smaczne. Naszym gościom smakowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.