Selena Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 CIASTO Z KREMEM WANILIOWYM Na ciasto miodowe: 30 dag mąki 15 dag masła 10 dag cukru jajko 3-4 łyżki miodu łyżeczka imbiru łyżeczka proszku do pieczenia Na biszkopt: 10 dag mąki 1 kisiel cytrynowy 4 jajka 15 dag cukru cytryna łyżeczka proszku do pieczenia Na krem waniliowy: 0,4 l mleka op.budyniu waniliowego pół laski wanilii ( ja dałam ciut aromatu wan.) 20 dag cukru 20 dag masła Dodatki: gotowa polewa czekoladowa Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem.Dodać resztę składników, wyrobić ciasto, schłodzić.Podzielić na 2 części, rozwałkować , w prostokątnej formie upiec 2 placki ( 180 stop. ) Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny. Białka ubić na pianę , wsypać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia. Wymieszać z żółtkami .Upiec biszkopt w tej samej formie co ciasto miodowe. Z mleka , budyniu i cukru ugotować gęsty budyń i ostudzić. Masło rozetrzeć z miąższem laski wanilii ( aromat;) ), dodawać po łyżce zimny budyń.Wymieszać. Na placku miodowym rozłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę kremu i drugi placek miodowy lekko docisnąć. Gotową polewą czekoladową polać ciasto. Ja placki miodowe dodatkowo skropiłam sokiem pomarańczowym. Ciasto dobre na drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 To jest chyba taka wersja królewicza-Selena witaj na forum :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selena Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Łoj, przepraszam za brak manier;-) Witam wszystkich cieplutko. Andy wg mnie to nie jest królewicz, bo tu nie ma masy z kaszki mannej:P poza tym w moich regionach owy królewicz zwie się miodownikiem, i robi się go nieco inaczej:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.