Skocz do zawartości

Tort W Stylu Angielskim


Dorotaxx

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt :

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opak. cukru waniliowego

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

6. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

7. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

9.Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części

post-9750-1208418626_thumb.jpg

post-9750-1208418641_thumb.jpg

Masa budyniowa :

Dowolna masa budyniowa lub karpatkowa

Masa cukrowa do pokrycia tortu :

80 dag cukru pudru

10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)

4 łyżeczki żelatyny

70 ml wody

Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.

Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

post-9750-1208418708_thumb.jpg

Dodatkowo :

słoik wiśni w kompocie.

dowolny alkohol ( ja użyłam spirytusu)

kostka masła

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Kompot z wiśni wymieszać z alkoholem.

Spodni biszkopt naponczowac , nałożyć część masy budyniowej ( 4 łyżki odłożyć) i ułożyć wisnie

połozyc drugi biszkopt, naponczować , nałożyć mase budyniową , wiśnie i przykryć ostatnim biszkoptem .

Masło utrzeć z cukrem pudrem i 4 łyzkami masy budyniowej. Powstałą masą posmarować tort , zostawić troche na ,,klej ,, do ozdób.

post-9750-1208418737_thumb.jpg

post-9750-1208418754_thumb.jpg

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

post-9750-1208418783_thumb.jpg

post-9750-1208418803_thumb.jpg

Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Zrobic to delikatnie bo z reszty masy zrobimy ozdoby.

post-9750-1208418833_thumb.jpg

Do zrobienia ozdoby na boki tortu mozna użyć zwykłych foremek do ciastek wykrawając kształty lub użyc profesjonalnych foremek do koronek.

post-9750-1208418867_thumb.jpg

zrobione ozdoby przykleic do tortu za pomocą pozostałej masy maślanej.

Wierzch tortu udekorować wg. uznania. Ja zrobiłam lukier z cukru pudru, soku z cytryny , alkoholu i nim udekorowałam tort.

post-9750-1208418901_thumb.jpg

post-9750-1208418927_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

Dziękuje za mile słowa post-9750-1208461394_thumb.gif . A tort był pyszny , troche mnie serducho bolało post-9750-1208461450_thumb.gif jak go kroiłam ale było warto bo naprawde był smaczny. Jutro wlaśnie pieke identyczny . Pozdrawiam Serdecznie Dlatego wcześniej poćwicz . Zrob najtanszy biszkopt, jakąś zwykłą mase i sprobuj tort udekorować w taki sposob w jaki będziesz ozdabiać ten wlaściwy tort na urodziny. Ciesze sie ogromnie,ze torcik sie podoba !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorotko torciki Twoje sa przepiekne.Gratuluje!Glownie pomyslowosci bo jak sie ma dobrze napisany przepis to i laikowi wyjdzie.Takze te dziewczyny ktore sie boja ze nie wyjdzie glowa do gory! Ozdoby z pianek juz robilam wiec czas na blat do okrycia tortu .Pod koniec miesiaca bede miala okazje sprobowac.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taką wlaśnie masą z pianej jojo okrywałam mój Tort Piętrowy. Zdecydowanie wole mase cukrową bo jest śnieżnobiała i można ją dowolnie barwić, szybciej i łatwiej się ja robi, a przede wszystkim jest dużo, dużo tańsza, na ten piętrowy tort zużyłam 7 opakowań pianek marshmallow mozna łatwo sobie policzyc ile kosztowala sama masa do pokrycia tortu.

Dorotko torciki Twoje sa przepiekne.Gratuluje!Glownie pomyslowosci bo jak sie ma dobrze napisany przepis to i laikowi wyjdzie.Takze te dziewczyny ktore sie boja ze nie wyjdzie glowa do gory! Ozdoby z pianek juz robilam wiec czas na blat do okrycia tortu .Pod koniec miesiaca bede miala okazje sprobowac.Pozdrawiam

Dziękuje bardzo post-9750-1208615806_thumb.gif
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.