Skocz do zawartości

Metrowiec Cytrynowy


Dorotaxx

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt:

8 jajek

35 dag cukru

40 dag mąki

15 łyżek oleju

10 łyżek ciepłej wody

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. żółtka utrzeć z cukrem

2.Ciągle ucierając mase żółtkową dodawać na przemian olej i ciepłą wode

3.Dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , nadal ucierać.

4. Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

5.Podzielić ciasto na 2 części , do jednej dodać kakao.

6.Piec ciasta osobno w wąskich foremkach w temp. 180 st. przez około 1 godzine.

7.Kiedy ciasto ostygnie, pokroić w kromki

Masa:

4 szklanki mleka

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 budyń cytrynowy ( może byc śmietankowy)

kostka masła

kostka margaryny ( najlepsza jest ,,Kaśka,,)

sok z połowy cytryny

Masa:

3 szklanki mleka zagotować z cukrem. pozostałą szklankę mleka wymieszać z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną . Dodać do gotującego mleka, zagotować.

Margaryne z masłem utrzeć dodając ostudzony budyń i pomału wlewając sok z cytryny ( ciągle ucierać) .

Kromki ciasta układać na przemian . Przekładać masą

pozostałą masą posmarować ciasta, jedno można posypac kokosem a drugie gorzką czekoladą

post-9750-1211275698_thumb.jpg

KROIĆ PO SKOSIE!!!

post-9750-1211275661_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.