Skocz do zawartości

Gołąbki


Dorotaxx

Rekomendowane odpowiedzi

2 średnie główki kapusty lub jedna duża

kilo ryżu

1,5 kg. mięsa mielonego

2 łyżki octu

łyżka soli

przyprawy

W kapuście wyciąć głąb

Kapuste włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wsypać łyżkę soli i 2 łyżki octu ( ocet chroni liscie kapusty przed pękaniem) . Gotować aż liście będą miękkie

Kilo ryżu ugotować , ostudzić.

Surowe mięso wymieszać z ryżem, doprawić do smaku.

Farsz zawijać w liście . Garnek polać olejem, położyć w garnku liście kapusty a na liście gołąbki.

sos:

słoiczek przecieru pomidorowego

3 łyzki śmietany

cebula

olej

mąka

Cebulke pokroić w kosteczke, podsmażyć na oleju, podać koncentrat pomidorowy, kiedy sie zagotuje dodać śmietane ciągle mieszając. Wlać wode . Pogotować wszystko razem ,zagęścić mąką rozmieszaną z wodą

przykryć gołąbki liśćmi i polac troszke sosem pomidorowym.

post-9750-1211275007_thumb.jpg

dusić gołąbki w piekarniku nagrzanym do 100 - 150 st. aż do momentu kiedy będą miękkie.

Podawać polane sosem.

post-9750-1211274979_thumb.jpg

post-9750-1211274992_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.