Gabi_B Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Oto pyszny deserek - torcik na upalne dni i nie tylko. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, bardzo smaczny i niezbyt kaloryczny :grin: - mniej lub bardziej - w zależności od wersji :) TĘCZOWE PTASIE MLECZKOPotrzebujemy:3 dowolne róznokolorowe galaretki (ja użyłam niebieskiej, agrestowej i truskawkowej) 3 małe serki homogenizowane waniliowe (użyłam Danio, ale każdy inny się nada) 370 ml śmietanki 30% Śmietan fix kilka kostek czekolady mlecznej do starcia i posypania wierzchu Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody. Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach. Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut. Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości. Myślę, że nie jest to tak naprawdę konieczne, ale powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji. Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem, wyłożyć na galaretki i całośc posypać czekoladą. Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać to samą galaretką. Pomysłów na ostatnią warstwę może być wiele. Proponuje równnież dosłodzić galaretki cukrem pudrem w czasie miksowania - ale to oczywiście zależy od tego co kto lubi:-). Polecam bo ciacho naprawdę pyszne, niedrogie, a dzieci...:grin:)))))))))))))))))))))) Wkrótce wkleję zdjęcia, bo większośc z nas to wzrokowcy :shock: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Śliczne ciasteczko :shock: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anka123 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Wyglada smakowicie, coreczka juz mnie namawia na teczowe ptasie mleczko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Slicznie wyglada a dla moich maluchow,ktore uwielbiaja wszystko co z galaretka bedzie w sam raz.Dzieki za przepis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łolga Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Witam,jestem tu nowa :D . Bajeczny deserek,oczarował mnie na miejscu i koniecznie musze go zrobić. Tylko skąd wziąć niebieską galaretke??? :P Nie widziałam takiej u nas w żadnym sklepie narazie...może w którymś z marketów znajdę? hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Niebieska galaretka w Kauflandzie z firmy Wodziasław jest napewno-o ile masz dostęp do tego sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łolga Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 U nas tylko real, tesco i carrefur ale poszukam bo efekt niezastąpiony daje :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi_B Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Nie musi by niebieska - z jagodowej lub z owoców leśnych wyjdzie na pewno śliczny fiolet:-) I też będzie śliczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Moje ciacho-pyszne i proste :D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Aniu po prostu ciasteczko prześliczne.. :) ..czy Ty musisz tak mnie torturować i moje oczy kusić. ;) Teraz mam trochę pracy w polu i usiadłam tylko na chwilkę żeby odpocząć bo u mnie straszny upał...ale jak już będę trochę wolniejsza to zrobię na sto procent. :D Pozdrawiam Cię serdecznie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Ale dziewczyny kusicie i kusicie ;) ciasteczko śliczne i proste.Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Elu dziękuję za pochwały i również pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 Ja taki deser robię z mlekiem skondensowanym nie słodzonym z puszki, moje dziecko jak zobaczyło zdjęcie odrazu sie zapytało kiedy zrobię to ciacho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2008 A tak wyglądało moje ptasie mleczko... Dziękuję autorce za smaczny przepisik i szybki. :D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi