margheritac Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 składniki ¼ l mleka 40g kawy 6 zóltek 23 dag cukru ja dodaje znacznie mniej gdyz nie lubie slodkich deserow. 4 lyzki koniaku 400 ml smietany kremówki (2 szklanki) Przybranie: ¼ l smietany kremówki 16 ziarenek kawy 1 lyzka posiekanych orzechów pistacjowych sposób przygotowania Mleko zagotowac, wsypac kawe, ponownie zagotowac i odstawic. Po 5 min. przefiltrowac przez sito. Zóltka wymieszac z cukrem i stopniowo dodawac kawe z mlekiem. Krem ubijac do zgestnienia. Wystudzic w zimnej kapieli wodnej z kostkami lodu stale mieszajac. Dodac koniak i wymieszac. Smietane ubic i wymieszac z kremem. Napelnic forme, która do ostatniej chwili nalezy chlodzic w zamrazarce. Krem przykryc folia i zamrozic. 1 wersja: Forme zanurzyc w zimnej wodzie. Odwrócic dnem do góry i wysunac krem na talerz. Przybrac rózyczkami z bitej smietany, ziarnkami kawy, orzeszkami. 2 wersja: klasc w pucharkach do lodu jako lody domowej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Ponoć nie ma głupich pytań ale ja zadam: kawa ma być sypka czy zaparzona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
margheritac Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 :P sypka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.