Skocz do zawartości

Ciasto Francuskie Z Warzywami


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

składniki

  • 2 paczki ciasta francuskiego
  • 1 paczka sosu pieczarkowego winiary
  • 0,5-1 kg pieczarek
  • 2-3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • sredni seler
  • 1-1,5 por

sposób przygotowania

Farsz:

W garnku rozpuscic lyzke masla. Warzywa pokroic w niezbyt dlugie paseczki ok. 3 cm. Wlozyc do garnka i dusic az beda miekkie. Doprawic np sola, pieprzm, vegeta.

Ciasto rozmrozic i pokroic na kawalki troche mniejsze od kartki formatu a5. Jeszcze cieply farsz wylozyc na ciasto. Zwinac w gruba rurke i boki przydusic widelcem. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Piec w temp. ok 150-180 stopni przez ok 40 minut. Wylozyc na talerz i polac sosem i jesli zostal farszem.

Sos:

Sos przygotowac wg prezpisu na paczce. Pieczarki pokroic i ugotowac do miekkosci. Wymieszac z sosem, ktory ma byc dosc gesty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyznam sie szczerze ze ani ja ani moja mama nigdy nie probowalysmy tego przepisu z wlasnym sosem. Smakuje nam w tym wypadku ten pieczarkowy i nie tylko nam. Do mojej mamy na obiad przychodza na ta potrawe wszyscy ksieza z parafi! :smile: :( :P :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam alu Ciebie i wszystkich uzytkownikow. Nie przecytalam tego co napisalam i przez to ta pomylka... Zamiast k nacisnelam l i w ten sposob zamiast boki wyszlo boli... Przepraszam najmocniej i poprawiam przepis.

ależ nic się nie stało:)) tutaj można wszystko poprawic i problem znika:)) dziękuje za wyjasnienie:))

pozdrawiam:))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Na pewno pyszne, musze spróbować :D Ciasto francuskie ma mnóstwo zastosowań. To fantastyczny półprodukt! Ja najczęściej przygotowuję pizzetki (pizzerinki). Łatwe, proste i przyjemne. Ciasto francuskie dzielimy na kawdraciki i na każdym kładziemy "mieszankę" wg uznania na to tarty serek np. parmezan i do piekarnika. Moja "mieszanka" to przecier pomidorowy+zioła+posiekana drobno cebulka, czosnek, ogórek konserwowy, szyneczka i co tam wpadnie. Czasem oliwki, czerwona fasola, kukurydza.... Co kto lubi. To świetna przekąska na przyjęciu. Szczególnie do piwa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

ciasto francuskie dobrze smakuje z konkretami jak i na słodko, ja lubię ciasto francuskie z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym, choć zawsze mam problem z estetycznym zawijaniem ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.