Skocz do zawartości

Zapiekanka Ziemniaczano Szpinakowa


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

składniki

• 1 Sos grzybowy staropolski

• Rosół drobiowy 2 kostki

• Ziarenka Smaku (do smaku)

• 700 g ziemniaków

• 200 g pieczarek

• 500 g mrożonego szpinaku

• 1 cebula

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 1 łyżka masła

• 100 ml słodkiej śmietany 12%

• 100 g startego żółtego sera

• pieprz

• 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia

sposób przygotowania

Ziemniaki i pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry. Zagotować 0,75 litra wody z kostkami rosołowymi, wrzucić ziemniaki. Gotować 6 minut, wyjąć. Do tej samej wody włożyć pieczarki, zagotować, odsączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, dusić do odparowania płynu. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem śmietany. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i układać kolejno oprószając Ziarenkami Smaku i pieprzem: ziemniaki, pieczarki, połowę sosu, szpinak, połowę sera, ziemniaki, sos. Całość posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C przez 25-30 minut. Czas oczekiwania: 30 minut.

http://' target="_blank">

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.