Skocz do zawartości

Tempura


speedo

Rekomendowane odpowiedzi

Tempura jest daniem z kuchni japońskiej. Jest to po prostu bardzo prosta panierka, którą obtacza się ryby, owoce morza bądź warzywa.

Składniki:

- mąka pszenna

- mąka kukurydziana

- lodowata woda ( jak najbardziej może być gazowana)

- sól

- biały pieprz

- proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Mieszamy obie mąki i przyprawy. Dolewamy powoli wody i ucieramy trzepaczką na gładką masę o takiej samej konsystencji jak masa naleśnikowa. Gotowe! Teraz obtaczamy w tym rybę lub owoce morza i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, dosłownie kilka minut. Z ryb polecam pangę, a z owoców morza krewetki bądź przegrzebki. Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Chciałam dodać, że ciasto należy przygotowywać z bardzo ale to bardzo zimne wody. Jest to bardzo ważne!!! Czasami nie dodaje się mąki kukurydzianej, właściwie ja nigdy jej nie dodaję. A ciasto przygotowuję do obtaczania warzyw z 1 jajka, 1/2 szklanki lodowatej wody i niepełnej szklanki mąki. Dodaję jeszcze soli lub pieprzu. Jeżeli obtaczam owoce morza to ciasto przygotowuję z 2 żółtek, 3/4 szklanki lodowatej wody i 1 szklanki mąki. W sklepach z azjatycką żywnością można dostać gotową mieszankę do tempury, który rozrabia się tylko z lodowatą wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.