magdalenka_23 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Zacznę od tego że rosół gotuję z dwóch udek z kurczaka i kawałka wołowego (szponder, antrykot) Dodatkowo: * marchew z rosołu * Spora cebula. * 1 kg pieczarek * 15 dk utartego sera (niekoniecznie) * pół pęczka natki pietruszki * 3 jajka * bułka tarta * olej do smażenia * sól, pieprz i inne przyprawy do smaku i ciasto naleśnikowe doprawione do smaku ziołami i solą (potrzeba będzie conajmniej 15 sztuk) Mięsko oddzielic od kości i zmielić w maszynce wraz z dwiema marchewkami z rosołu . dodać dobrze odparowane pieczarki ( mozna je róznież przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać), zeszkloną cebulkę drobniutko pokrojoną, posiekaną natkę. doprawić solą i pieprzem. Usmażyć naleśniki... Każdy naleśnik posypać odrobinką sera, a na to wykładać duuużą łyżkę, farszu (można dodać do środka odrobinę ketchupu). zwinąć, panierować w jajku i bułce i smażyć. podawać z ketchupem lub innym sosem. Ja nielubię marnować jedzenia a za gotawoanym mięsem nie przepadam, stąd te krokiety :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Mgadalenko - zgadzam sie z Toba - nie wolno marnowac jedzenia - moja babcia zawsze mówiła, ze jeżeli ktoś wyrzuca jedzenie to kiedyś może mu go zabraknąc. Ja tez zawsze wykorzystuję mięsko z rosołku albo na piergi z mięsem (jedliśmy własnie wcozraj) albo na krokiety, tylko ja zazwyczaj mieszam pól na pół z kapustą ugotowana (albo kiszona albo zwykłą), chociaz z pieczrkami i miękiem też robiłam. Mamy wtedy pyszny obiad za niewielka cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olga Smile Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Też lubię wykorzystywać mięso z rosołu. Gdy nie mam czasu bawić się z pierogami lub krokietami mielę kilka razy mięso, dokładam kilka marchewek z rosołu, rozbite jajka, sporo gałki, pieprzu, soli i przekładam w blachę do pieczenia i mam ... domowy pasztet :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.