Skocz do zawartości

Kluski Przecieraki Czyli Szare Kluski Ziemniaczane Na Wzór Kładzionych


Olga Smile

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zapominajmy o przecierakach :P Bardzo je lubię, zwłaszcza polane cebulką podsmażoną na maśle :P Mało to wyrafinowane danie ale smaczne. Czasami robię duży garnek przecieraków i serwuję podczas imprezy tematycznej w klimacie "Swojska Kuchnia" Cieszą się zawsze dużą popularnością :D co dziwne nie jest zważywszy na ich smak. Zależnie od ilości potrzebnych klusek potrzebujemy proporcjonalnie dużo: * kartofli * jajek * mąki * soli * cebulki smażonej na maśle * sos sojowy - na serio, część moich znajomych uwielbia te kluseczki z sosem sojowym * śmietana - to alternatywa dla sosu sojowego Przepis jest banalnie prosty, kartofle obieramy i trzemy na tarce. Ja zazwyczaj używam robota i robię jedno wielkie bziu ... czyli mielimy je na papkę. Dokładam jajko jedno lub dwa i mąkę do uzyskania konsystencji ciasta takiej, aby można je było kłaść łyżką na gorącą wodę. Ciasto nie może być zbyt gęste, bo kluskami będzie można zabić, ani zbyt rzadkie, bo ciasto się nie zatnie. Trzeba uzyskać bardziej zwarte ciasto nią na placki ziemniaczane. Wyławiam łyżką cedzakową, wkładam do wielkiej kamionkowej miski i polewam solidna ilości masła z cebulką. Stawiam na stole w towarzystwie gęstej śmietany, skwarek, sosu sojowego i ogórków kiszonych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.