Skocz do zawartości

Skubaniec


apsik

Rekomendowane odpowiedzi

SKłADNIKI 6 jaj 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżki kakao na czubek łyżeczki amoniaku Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść. Podzielić na 3 części,jedną większą i dwie mniejsze.Jedną część mniejszą zagnieść z kakao. Większą cześć skubać palcami na blaszkę,posmarować grubą warstwą dżemu i można połozyć wiśnie,na to skubać ciasto z kakao. Ubić pianę na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić i na koniec dać opakowanie kisielu i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch poskubać drobne kawałki pozostałego ciasta. Piec około 45 minut,ciasto wkładać do nagrzanego piekarnika. Do skubańca na zdjęciu dałam do piany zamiast kisielu budyń śmietankowy na 3/4 litra

post-3528-1212325932_thumb.jpg

post-3528-1212326040_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że można dodawać dowolny dżem lub owoce sezonowe - ja dawałam wiśnie i jabłka. Jakoś obawiałam się eksperymentować z truskawkami, bo puszczają dużo soku, a maliny są dość słodkie - do pleśniaka pasuje coś kwaśniejszego. Czy ktoś próbował robić to ciasto, również z innymi owocami?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Christina ja robiłam kiedyś z brzoskwiniami z puszki i ogólnie może być ,ale bardzo dobry jest ze śliwkami i oczywiście powidłami również. Najbardziej jednak smakował mi z jagodami,rozgotowałam je z cukrem i zagęściłam mąką ziemniaczaną,placuszek był boski......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

Witaj apsik, dzisiaj upiekłam Twojego pleśniaka, chyba trzecie moje ciasto w życiu:) Porwałam się na to,bo zawsze u znajomych mi smakował. Przyznam,że miałam problem z Twoim przepisem, bo po 1. nie mogłam nigdzie znaleźć amoniaku-po co go dodajesz?, po 2. napisałaś cukier waniliowy-ale nie wiedziałam czy cały ??dałam cały:), po 3. w przepisie napisałaś 3/4 szklanki cukru pudru a w opisie jest "Ubić pianę na sztywno ,dodać 1 szkl cukru.." i zgłupiałam trochę czy to już chodzi o inny cukier - np zwykły, który pominęłaś w przepisie czy o te 3/4 pudru:)?? Dałam ten puder. Piekąc ciasta tak rzadko jak ja,nie wiedziałam też w jakiej temp.,ostatecznie wyszło 45 min w 180st. no i po 4. to budyń na 3/4 litra-czego?:razz: w sumie ciacho wyszło super, tylko nie wiem czy tego ciasta nie za mało trochę. Wzięłam standardową okrągłą tortownicę i miałam dziury na wierzchniej warstwie. Dzieki wielkie za ten przepis, udał się pomimo tych moich wątpliwości:):razz:!!! Napisz jakie jeszcze podobne ciekawe ciasto pieczesz, to spróbuję:razz:!pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że można dodawać dowolny dżem lub owoce sezonowe - ja dawałam wiśnie i jabłka. Jakoś obawiałam się eksperymentować z truskawkami, bo puszczają dużo soku, a maliny są dość słodkie - do pleśniaka pasuje coś kwaśniejszego.

Czy ktoś próbował robić to ciasto, również z innymi owocami?

Moja mamusia robi to ciasto czasem ze śliwkami - ale przeważnie z powidłami śliwkowymi. Jest wspaniałe, polecam :?:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozioma dwa ciasta na raz pieklas tak bez okazji?Rozpusta!!! :)Serdecznie pozdrawiam i zycze smacznego. Ps.ciasta z naszego forum sa naprawde pyszne i nie dziwie sie,ze tak czesto pieczesz warto wszystkie wyprobowac...ale to jest a'wykonalne...:?:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.