ala291 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 upiekłam to ciasto,ze śliwkami wczoraj, w smaku jest dobre,ale środek miałam mokry,chociaż śliwki obtoczyłam w cukrze...nie wyrosło za wysokie,ale to normalne przy takiej tylko ilosci produktów,co wyszło nie tak,że w środku było mokre i surowe?? :arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łolga Opublikowano 21 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Hmmm moze powinno sie popiec jeszcze pare minut, nie podawalam czasu pieczenia ,trzeba patyczkiem sprawdzic czy juz dobre w srodku i piec w 160 st. bo przy wyższej temp. ciasto rumieni sie zbyt szybko na wierzchu a nie robi w srodku,podejzewam ,ze to efekt duzej ilosci cukru. Nie wiem co jeszcze moge podpowiedzieć. Ja obtaczam wiśnie w mące ziemniaczanej a nie w cukrze wtedy nie puszczają tyle soku do ciasta. Figiel twoje ciasto wygląda mmmniaaammm :arrow: ja robilam 2 dni temu ale nie zdazylam pstryknac zdjecia bo zniklo zanim zdazylo wystygnac dobrze :arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 łolga...moze masz rację,może to cukier? sama nie wiem? ale moj piekarnik jest od nowości "dziwny" tzn: piekę w temp.200,250 stp. ponieważ, na mniejszej temp. nic nie upiekę...kuchenka ma 4 lata, a od samgo początku fiksuje mi ten elektryczny piekarnik :arrow: czasami na wyczucie -czas- piekę ciasta, ale ucierane, czy też kruche,zawsze sprawdzam patyczkiem...teraz tez tak było, ale z wierzchu ciasto już było slicznie brązowe, wiec wyłączyłam piekarnik, bo spaliłabym w końcu to ciasto :arrow: niebawem ponownie sprobuję z innymi owocami, wtedy zobaczę jak wyjdzie :arrow: pozdrawiam :arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Witam ! Alu jak mogę cos doradzić ,to owoców nigdy nie obtaczam /do ciasta surowego/ w cukrze ,bo cukier puszcza sok i łatwo o zakalec lub niedopieczone ciasto .A mrozone nigdy nie rozmrażam do ciasta ,tylko kładę od razu .A poza tym ,tak jak pisze autorka to ciasto musi być pieczone w podanej temeraturze .....a jak nie możesz ustawic piekarnika na niższą temperaturę to spróbuj przykryć ciasto jakimś papierem lub tekturką ,jak już bedzie z wierzchu rumiane . Na pewno następna próba sie powiedzie . Pozdrawiam :arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 figiel...śliwki były swieże,prosto z działki...może faktycznie niepotrzebnie obtoczyłam je w cukrze :arrow: i pusciły sok pod wpływem temperatury? napewno niebawem zrobię to ciasto ponownie z innymi owocami,zobaczę co wyjdzie i jak się upiecze,dam znać :arrow: pozdrawiam serdecznie :arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunshine Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Robiłam już różne ciasta w swoim życiu,ale tak szybkiego i prostego ciacha jeszcze nie. Dlatego postanowiłam spróbować.Właśnie wyciągłam z piekarnika.Szybkie, smaczne, proste.Jak dla mnie pychotka :arrow: Robiłam ze śliwkami i nie obtaczałam w mące ani w cukrze i wszystko wyszło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Ostatnio przyszedł mi smak na słodkości,pomyślałam o tym ciescie. Miałam jabłka i trochę zamrożonych w sezonie truskawek. Jabłka pokroiłam na cienkie plasterki,truskawek nie rozmrażałam,takie ułożyłam na górze. Chyba przez to,że te truskawki były zamrożone,piekło mi się dużo dłużej ok 1,5 godz! :arrow: Ale wyszło pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
88kasia88 Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2008 mam pytanie :arrow: czy to ciasto można zrobić z jabłkami lub jakimiś innymi owocami niż wiśnie?? :arrow:??: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łolga Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Ciasto można robić z takimi owocami jakie nam przyjdą do głowy :arrow: ja akurat preferuję wiśnie bo jak dla mnie super graja z tym słodkim ciastem. Ja robiłam już z brzoskwiniami,malinami,śliwkami (też bardzo smaczne),truskawkami , no i oczywiście z wiśniami :arrow: Kto co lubi ,a eksperymetować z tym ciastem mozna chyba do bólu :arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Moje ciasto z truskawkami robione jakis czas temu.Smaczne i mozna uzyc roznych owocow. Robilam z podwojnej ilosci skladnikow na blache 36x25 i nie wyroslo za mocno.I prawda ciasto sie robi bardzo szybko np.na niespodziewana wizyte gosci jak mamy w domu jakies owoce.Polecam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Wczoraj miałąm gości i zrobiłam na szybko to ciasto w które powiem szczerze - nie dowierzałam - i co? Wyszło pierwsza klasa. Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę. Wyrosło bardzo duże - na wierzch dałam śliwki. Goście byli zachwyceni (a ja najbardziej). Serdecznie dziękuję za podzielenie się przepisem i pozdrawiam! Daję 5 za szybkość wykonania i niezawodność a także za efekt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łolga Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Bardzo sie cieszę,że ciasto wam sie spodobało,to bardzo miłe uczucie :razz:. Muszę dodać ,że przepis na to ciasto mam od mojej mamy.Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :razz:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pączuszek Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Super szybkie i smaczne ciacho robię cały czas ze śliwkami i jest pycha. Dzięki za przepis.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Dodam jeszcze tylko, że to ciasto ostatnio robię na okrągło - ze śliwkami, albo z jagodami, albo z jabłami i w kazdej wersji zawsze wychodzi super (mnie osobiscie najbardziej pasi ze sliwkami takimi lekko kwasnymi - mniam). A najbardziej podoba mi się czas przyrządzania a efekt zawsze murowany. Acha i dodaję mniej cukru pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.