Basia K Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Przepis znaleziony w internecie.Przyznam,że jeszcze go nie robiłam.Planuje zadebiutowac nim za tydzień,na urodzinach męża-wtedy też wkleję zdjęcia. Składniki: ładny kawałek karkówki chudej, lub szynki około 1 kg pieczarki 40 dag cebule 3 sztuki żurawiny suszone 1 paczka 10 dag śmietana 30% w kartoniku 1/2 l mięso pokroić w plastry (nie za duże) lekko zbić,przyprawić solą, pieprzem, ziołami, jakie lubimy,lekko skropić oliwą i wstawić na kilka godzin do lodówki kolejno posmażyć: pieczarki w plasterkach, cebulę w piórkach, mięso układać w naczyniu żaroodpornym warstwami kolejno: mięso, cebula, pieczaki, żurawiny suszone aż do wyczerpania składników zalać śmietaną i zpiekać w piekarniku 200 st. około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Basiu, ten przepis jest super! Zrobiłam sobie ten karczek w zeszły weekend, miałam obiad na dwa dni, bo wychodzi tego dużo :mrgreen: a może dlatego, że zwiększyłam sobie ilość pieczarek, bo u nas sami miłośnicy tego składnika :mrgreen: I tak, w sobotę podawałam ten karczek z ryżem, a w niedzielę z ziemniaczkami, i i jeden i drugi zestaw był pycha! Karczek jest dobry od zaraz, ale też pycha na drugi dzień jak się składniki "przegryzą". Smakował nawet osobą, które nie lubią łączenia suszonych owoców z mięsem, także warto się skusić - zachęcam :biggrin: Dzięki za ten przepis, i czekam na kolejne ;-) Pozdrawiam Cię serdecznie Basiu i udanych Walentynek życzę :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Pytanie, czy to mięso tez się podsmaża czy tylko pieczarki i cebulę i z surowym mięsem sie przekłada ... ? Chciałabym wypróbować ten przepis, jeśli będzie dobry zaserwuje gościom na urodzinach córeczki :) Dorotko, ty już tez robiłaś , czy śmietana sie jakoś ścina lub jest gesty ten sos pózniej , czy raczej zostaje płynny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Asieńko, ja to mięso podsmażałam - bo wydawało mi się, że zyska na smaku :) Ta śmietana potem zgęstniała, i całość było fajne, nic tam nie miałam płynnego - dla mnie pycha :) Zobacz zdjęcia - tutaj ;) Ja uwielbiam takie połączenie - teraz sama coś podobnego zrobiłam, ale z czerwonym winem ;) Taki karczek w śmietanie to świetny pomysł na ciepłe danie dla gości zwłaszcza w zimne i deszczowe dni... Ps. To już kolejny roczek Córci mija? Jak ten czas leci... ja pamiętam jak odliczałaś dni do porodu, a potem malusią Lenkę :D Pozdrawiam i ślę buziaczki dla Niej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Dzięki za odpowiedz :) ok. W takim razie wypróbuje ten karczek w przyszłym tygodniu. Ale dodam chyba jeszcze troszkę bulionu do śmietany , bo ja akurat lubię sos :) dużo sosu! Tak za miesiąc kończy Lenka 2 latka ! W poniedziałek wielkanocny :) czas naprawdę szybko leci... Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Proszę bardzo :) No to faktycznie, jak lubisz sos, to warto dodać trochę bulionu - powodzenia :) Ps. Oo... to fajne! W Święta będziecie świętować podwójne :) Jakie świetne zdjęcie macie - dwie pszczółki, to chyba z balu? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Witam po krótkiej przerwie... Przepis wypróbowany ! Bardzo smaczne danie :) zrobiłam z kurczakiem i z mięsem z szynki ....palce lizać ! Przyprawilam pieprzem czosnkowym i tymiankiem. Zrobię na urodziny córci :) ps: zdjęcie pszczółek Dorotko oczywiście z balu dla maluchów :) dziękujemy i ślemy buziaki :* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Mmm... ale apetyczne danie Asieńko - super i wyszyło! A te fryteczki takie zgrabne, też mniam :) Całość razem świetnie się komponuje, pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadox Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Czy frytki sama robiłaś? Bo są idealne i przypominają frytki z mc donalda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Fryteczki to gotowce :) samodzielnie usmażone we frytkownicy :) hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lumdog Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Gdybyś sama powycinała te frytki to byś była niczym Picasso :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheldon Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 A dzisiaj post i nie można jeść mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Polecam... Impreza urodzinowa moja i corci jak najbardziej udana :) jedzonko robiłam dla 15 osób , wszystkim bardzo smakowało ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Mniam - wygląda smakowicie! I takie jest, bo jadłam :) Polecam każdemu, bo warto się skusić na ten sprawdzony przepis na... karczek innym sposobem! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.