ewa11 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Podziele się przepisem może ktoś wypróbuje niewiem jaka jest prawdziwa nazwa. Ja napisałam "krówka" czyli małe ciasteczko jest słodkie,kruche i smaczne. Ciasto kruche: 2szkl.mąki ,1łyżka cukru,cukier waniliowy,1 margaryna,3żółtka,2łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszystko wymieszać i podzielić na dwie części.Piec około 20minut.Na średni złoty kolor. Masa: rozrobić 1galaretkę cytrynową z jedną szklanką przegotowanej wody i ostudzić.Ubić 1/2 litra śmietanki kremówki 30%.Wlać ostudzoną galaretkę do ubitej śmietany jeszcze troche ubijać ze śmietaną.Potem przełożyć placki .Ciasto kruche ,masa,ciasto kruche,polewa. Polewa:mleko słodzone w puszce gotować w kąpieli wodnej 3godz.Polać gorącym .SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halina mlodzieniak Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 ciacho wyglada apetycznie, :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 jest po prostu pyszne ,a robi się bardzo szybko :D zapomniałam dodać ,mała blaszka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgadza się,ciasto jest pyszne ale jak dla mnie to za dużo wyszło tej masy,wystarczyło mi połowę aby przełożyć placki,drugą połową przełożyłam herbatniki bo akurat miałam w domu i też dobrze smakują::D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 4 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 Zdziwiło mnie że wyszło za dużo masy,bo u mnie jest po prostu idealnie :D robiłam raz tak żeby było dużo masy ,ale nam smakuje tyle ile jest w przepisie ;) dlatego placek jest kruchy i słodk :) cały smak jest na słodkim karmelu :) ale kazdy z nas ma inne podniebienie i może robić ja uważa byleby smakowało :P Pozdrawiam i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 To ciastko wygląda ślicznie :D Zapewne jest pyszne. Mam pytanie do Autorki przepisu: jakich wymiarów blaszka jest odpowiednia do tego ciasta? I czy kruchym ciastem wylepic blaszkę czy rozwałkowac na 2 placki.. czy może ytrzeć na tarce? Ja dopiero się uczę wszystkiego, stąd moje pytanie. Moją uwagę na zdjęciu zwróciła też piękna filiżanka ze spodkiem. Bardzo lubię porcelanę a ta jest urocza. Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 4 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 :D Blaszka mała o wymiarach 25szer.36dł. ale można też na dużej i po prostu zrobić o takich wymiarach spód.Ciasto przekroić na dwie połowy ja wałkuje troche na stolnicy, a resztę na blaszce (małym wałeczkiem) ;) spód - widelcem robie takie dziurki to dla tych co dopiero się uczą. Kaliope ja też lubie porcelane.Pozdrawiam i udanych wypieków :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam również :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selena Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Właśnie zabieram się za tego placuszka, w sensie , że zaczynam robić:D a co wyjdzie tego najstarsi górale nie wiedzą, ale 3majcie kciuki!;)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selena Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Robiłam wszystko wg przepisu i niestety placki wyszły mi b. kruche, w zasadzie nie szło ich wyjąć z blachy w całości, pomimo iż użyłam papieru do pieczenia. Myślę, że równie dobrze mogłabym pokruszyć zwykłe herbatniki i też byłoby ok:). A tak w sumie masa b. dobra i cały efekt to ukochany karmel mojej rodzinki tak więc smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Bardzo mi przykro że nic nie wyszło,szkoda :P placki są kruche ja smaruje blaszkę i posypuje mąką, nadmiar mąki wysypuje ,a reszta jest przyklejona do tłuszczu . Spód wychodzi i nie przykleja się.A co do herbatników jeżeli lubisz to spróbuj ,ale to już nie to.Może za drugim razem będzie lepiej .Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Dzisiaj robiłam ten placek i jeszcze raz zachecić :sad: :) do tego przepisu.Zrobiłam zdjecia,nic się nie kruszy i nie jest za dużo masy [at tachment=13019:ooo.jpg] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.