Skocz do zawartości

Krówka


ewa11

Rekomendowane odpowiedzi

post-10222-1214582167_thumb.jpg post-10222-1214582258_thumb.jpg Podziele się przepisem może ktoś wypróbuje niewiem jaka jest prawdziwa nazwa. Ja napisałam "krówka" czyli małe ciasteczko jest słodkie,kruche i smaczne. Ciasto kruche: 2szkl.mąki ,1łyżka cukru,cukier waniliowy,1 margaryna,3żółtka,2łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszystko wymieszać i podzielić na dwie części.Piec około 20minut.Na średni złoty kolor. Masa: rozrobić 1galaretkę cytrynową z jedną szklanką przegotowanej wody i ostudzić.Ubić 1/2 litra śmietanki kremówki 30%.Wlać ostudzoną galaretkę do ubitej śmietany jeszcze troche ubijać ze śmietaną.Potem przełożyć placki .Ciasto kruche ,masa,ciasto kruche,polewa. Polewa:mleko słodzone w puszce gotować w kąpieli wodnej 3godz.Polać gorącym .SMACZNEGO
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdziwiło mnie że wyszło za dużo masy,bo u mnie jest po prostu idealnie :D robiłam raz tak żeby było dużo masy ,ale nam smakuje tyle ile jest w przepisie ;) dlatego placek jest kruchy i słodk :) cały smak jest na słodkim karmelu :) ale kazdy z nas ma inne podniebienie i może robić ja uważa byleby smakowało :P Pozdrawiam i smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ciastko wygląda ślicznie :D Zapewne jest pyszne. Mam pytanie do Autorki przepisu: jakich wymiarów blaszka jest odpowiednia do tego ciasta? I czy kruchym ciastem wylepic blaszkę czy rozwałkowac na 2 placki.. czy może ytrzeć na tarce? Ja dopiero się uczę wszystkiego, stąd moje pytanie. Moją uwagę na zdjęciu zwróciła też piękna filiżanka ze spodkiem. Bardzo lubię porcelanę a ta jest urocza. Pozdrawiam ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D Blaszka mała o wymiarach 25szer.36dł. ale można też na dużej i po prostu zrobić o takich wymiarach spód.Ciasto przekroić na dwie połowy ja wałkuje troche na stolnicy, a resztę na blaszce (małym wałeczkiem) ;) spód - widelcem robie takie dziurki to dla tych co dopiero się uczą. Kaliope ja też lubie porcelane.Pozdrawiam i udanych wypieków :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłam wszystko wg przepisu i niestety placki wyszły mi b. kruche, w zasadzie nie szło ich wyjąć z blachy w całości, pomimo iż użyłam papieru do pieczenia. Myślę, że równie dobrze mogłabym pokruszyć zwykłe herbatniki i też byłoby ok:). A tak w sumie masa b. dobra i cały efekt to ukochany karmel mojej rodzinki tak więc smakowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mi przykro że nic nie wyszło,szkoda :P placki są kruche ja smaruje blaszkę i posypuje mąką, nadmiar mąki wysypuje ,a reszta jest przyklejona do tłuszczu . Spód wychodzi i nie przykleja się.A co do herbatników jeżeli lubisz to spróbuj ,ale to już nie to.Może za drugim razem będzie lepiej .Pozdrawiam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.