Skocz do zawartości

Bułki


kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Bułki

1/2 l mleka

pół szklanki cukru

10 dag drożdży

2 pełne łyżeczki soli

2 jajka

1200 g mąki

200 gr margaryny

Drożdże rozpuścić w letnim mleku ,dodać sól ,cukier ,mękę ,roztopiona margarynę ,zarobić ciasto

ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od miski ,jeżeli jest za mokre należy podsypać mąką i zarabiać aż będzie odchodzić od miski .

następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut .

Uformować bułki i ułożyć na blaszce (wcześniej należy posmarować blaszkę tłuszczem ,lub wyłożyć papierem do pieczenia)

można udekorować bułki makiem lub słonecznikiem ,pestkami dyni , lub dodać rodzynki czy kawałki gorzkiej czekolady .

pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut (muszą dobrze wyrosnąć) piec w piekarniku nagrzanym do 225*C ok 15 minut

można zamrozić i przed podaniem , wyciągnąć na 15 minut i podgrzać w piekarniku .

pyszne nawet z samym masłem .

post-9951-1214597337_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.