filonka Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Przepisik kolejny juz z wielkiego zarcia na pyszne ciastka z jabluszkiem:) Potrzeba: 3 szklanki mąki 25 dag masła 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżeczki cukru waniliowego NADZIENIE: ok.0,5kg jabłek ok.0,5 szklanki cukru Wykonanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub w dość dużą kostkę.Rozwałkować ciasto i wycinać kwadraty o boku 4cm.Na każdym kwadracie kłaść kawałek jabłka,wcześniej ,,maczanego" w cukrze.Zagiąć wszystkie rogi do góry, tak aby powstała koperta. Upiec ciastka na złoto w temp. 180stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filonka Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Na zdjeciu sa jeszcze te same ciastka w wersji pierozkow;) taki moj maly wymysl;P wykrawa sie tak jak ciasto na pierogi, w sumie nadzienie moze byc dowolne np. dzem, budyn, ser, masa makowa, inne owoce, co kto lubi;) aaaa i jeszcze aby ciastka ladnie wygladaly posmarowalam je przed pieczeniem bialkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.