Kaliope Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2008 Podaję przepis na ciekawe danie z bobem. Bobu teraz mnóstwo więc może ktoś skorzysta. Przepis dostałam od teściowej już jakiś czas temu ale nie miałam jeszcze okazji go wypróbować. Składniki: - 75 dag bobu - 10 dag wędzonego boczku - 1/2 szklanki białego wina - 2 łyżki masła - 4 łyżki octu - 2 cebule - 200 g gęstej śmietany - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka cząbru - sól, pieprz, szczypta cukru - pęczek szczypiorku Wykonanie: - bób ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić - na patelni rozgrzać masło i wysmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek - dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją, smażyć razem z boczkiem - podlać białym winem - następnie wymieszać z octem, śmietaną i koncentratem pomidorowym - do sosu na patelni włożyć ugotowany bób i zagotować - doprawić do smaku cząbrem, solą, pieprzem i cukrem, odstawić z ognia i ostudzić - rozłożyć do miseczek i posypać pokrojonym szczypiorkiem Smacznego :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Bobu się nie obiera?Trochę pewnie smakiem przypomina fasolkę po bretońsku? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 17 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 Ugotowany bób można obrać z łupinek i dać tylko te zielone "fasolki". Ja jadłam już bób na wiele sposobów i nawet nie obierany (ale może z łupinkami jest ciężkostrawny). Jak pisałam - tego przepisu jeszcze nie wypróbowałam, ale tez myślę, że może smakować podobnie jak fasolka po bretońsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.