Skocz do zawartości

Biszkopt


Christina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ja kiedyś piekłam biszkopty według schematu: na jedno jajko przypadała łyżka maki i łyżka cukru. Konieczny był też proszek do pieczenia. Takie biszkopty wprawdzie wyrastały ładnie, ale rwały się przy krojeniu i zapadały, gdzy wylewałam na nie ptasie mleczko lub ciężkie masy. Odkąd jednak odkryłam nowy przepis, nie używam już żadnego innego, zmieniam tylko proporcje w zależności od potrzeb. Biszkopt wychodzi barzdzo stabilny, nie zapada się i świetnie się kroi. No i nie wymaga proszku do pieczenia ;) W wersji podstawowej, na tortownicę o średnicy 20 cm wygląda tak: * 4 jajka * niepełna szklanka cukru/ zwykle daję 3/4 szklanki * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1. Mąki przesiewam przez sitko 2. Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier. 3. Gdy masa jest gęsta i lśniąca dodaję po jednym żółtku. 4. Mąkę dodaję partiami, mieszając delikatnie. 5. Wylewam ta tortownicę, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, a boki pozostaawiam suche - dzięki temu ciasto nie odchodzi od nich i zachowuje ładny kształt. 6. Piekę ok 40 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. Zachęcam do wypróbowania, przepis zawsze się sprawdza i jest bardzo szybki w wykonaniu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.