Skocz do zawartości

Babka Ucierana 2


Kaliope

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Smakowiczów. Zamieściłam juz na forum przepis na babke ucieraną. Tym razem babka w innej odsłonie :arrow: Składniki i wykonanie pozostają niezmienione. Pomyślałam jednak, że można spróbować upiec babkę z kruszonką (a czemu nie :arrow:) i innymi dodatkami (to już pomysł innych Forumowiczów). A zatem: Ciasto - patrz: babka ucierana :arrow: Kruszonka: - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1/2 szklanki cukru - 15 dag masła - cukier waniliowy Zagnieść ręką na kruszonkę. Im bardziej "mokra" tym lepiej! Można dać też odrobinkę smalcu. Lepiej używać do kruszonki masła niż margaryny. Zrobiłam ciasto z mojego przepisu na babkę ucieraną a następnie 1/3 wymieszałam z pokruszona czekoladą deserową i na wierzch kruszonka... post-8290-1217845419_thumb.jpg post-8290-1217845449_thumb.jpg post-8290-1217845391_thumb.jpg ... pozostałe ciasto wlałam do większej formy i powduszałam do ciasta pokrojone jabłka (wcześniej skropione sokiem z cytryny i posypane cukrem i cynamonem). Na wierzch kruszonka... post-8290-1217845502_thumb.jpg a potem oblałam czekoladą... post-8290-1217845563_thumb.jpg post-8290-1217845597_thumb.jpg post-8290-1217845625_thumb.jpg Polecam :arrow: Można kombinowac z innymi dodatkami (np. suszonymi owocami, bakaliami etc.)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Figielku cieszę się, że baby przypadły Ci do gustu :arrow: Koniecznie spróbuj kiedyś z czekoladą! Myślę, że z mleczną byłaby jeszcze lepsza ale akurat piekłam z tym, co było pod ręką. Wszystkim smakowało. A z kruszonką jest ciekawie... coś przynajmniej chrupie między zębami :arrow: Pozdrawiam!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Kolejny raz upiekłam babkę z kruszonką... tym razem przeszła moje najśmielsze oczekiwania.. urosła olbrzymia, aż zaczęła powoli wychodzić z formy :-? Zdjęcie zrobione bardzo późnym wieczorem po wyjęciu z piekarnika. Zachęcam! post-8290-1244529939_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.