AnnaK Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2008 6 plastrów wołowiny 30 dkg białej kiełbasy surowej 1 łyżka czubata świeżo startego chrzanu 1 łyżka czubata startego suchego razowca 1 cebula pokrojona w półtalarki 1 łyżka gęstej śmietany sól,pieprz,krupczatka Mięso delikatnie rozbić drewnianym(!) tłuczkiem zwilżonym wodą,oprószyć przyprawami i odstawić do lodówki.Z kiełbasy zdjąć osłonkę,dodać chrzan,razowiec,śmietanę i przyprawy.Całość wyrobić na jednolitą masę.Na płatach mięsa rozłożyć farsz,mocno zwinąć i spiąć wykałaczkami.Obtoczyć zrazy w krupczatce i obsmażyć ze wszystkich stron.Przełożyć do rondla,podlać 1/2 szklanki wody.Na pozostałym od smażenia tłuszczu zrumienić lekko cebulę i dodać do mięsa.Dusić pod przykryciem uzupełniając sos wodą.Gdy zrazy będą miękkie wyjąć je z rondla,do sosu dodać śmietanę,jeśli jest zbyt rzadki zagęścić odrobiną mąki i chwilę pogotować.Można dodać do sosu suszone grzybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Robię podobne zrazy: ZRAZY WOŁOWE A LA ZAGŁOBA (podobno przepis pochodzi z Restauracji Wierzynek w Krakowie) 50 dag wołowiny 2 dag mąki 10 dag białej kiełbasy 4 dag chrzanu 1 dag tartego chleba razowego 1 łyżka śmietany 10 dag cebuli 3 dag keczupu sól, pieprz Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 30 minut. z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, śmietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Zrazy razem z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu. pod koniec duszenia dodać keczup oraz pozostałą mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam !! Zrobiłam zrazy ,ale z wieprzowiny . Wyszły super smaczne - niebo w gębie . Nastepnym razem mocniej doprawie farsz . Niestety nie mam fotki , bo baterie siadły , a zrazy zaraz mroziłam na wałówkę :) P-O-L-E-C-A-M !!!!!!!!!!! DZIEKUJĘ ZA PRZEPIS - POZDRAWIAM AUTORKI :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zetasik1 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 ja polecam zrobic zrazy wołowe ormalnie jak sie robi , tylko ze z miesa mielonego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Jest też inny przepis na zrazy, a dokładniej - na farsz i sos. 2-3 dag suszonych prawdziwków namaczamy na noc w letniej wodzie. Następnego dnia rozbijamy plastry wołowiny, smarujemy musztardą, kładziemy cienki plaster boczku wędzonego, piórko surowej cebuli i kawałek kiszonego ogórka, zwijamy i spinamy wykałaczką. Zwinięte zrazy oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym smalcu (nie na oleju). Przekładamy do rondla, wlewamy prawdziwki razem z wodą, dolewamy trochę rosołu wołowego, dodajemy 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe i dusimy. Nie solimy, wtedy uduszą się szybciej. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem, można dodać posiekany ząbek czosnku - znakomicie komponuje się z grzybami. Wlewamy pół szklanki słodkiej śmietanki 30%, raz zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z kaszą gryczaną i buraczkami zasmażanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.