Skocz do zawartości

Piernik 'licencjata'


Pola Połetek

Rekomendowane odpowiedzi

ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 żółtka a białka na pianę 1 szklanka miodu 3 łyżeczki kakao ciemnego, przyprawa do piernika mała i proszek do pieczenia 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sodki rozpuszczone w odrobinie mleka Utrzeć żółtka z masłem i cukrem, dodać roztopiony i ostudzony miód, kakao, przyprawę do piernika. Wsypywać powoli mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Ubić białka z odrobią soli (można utrwalić 2-3 łyżkami cukru) Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wylać na prostokątną blachę i piec około godziny w 160 stopniach. Ostudzony przekroić i przełożyć masą. Krem: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny 1 kieliszek spirytusu 1 do 2 szklanek mleka słodkiego przegotowanego i schłodzonego zależy ile się wrobi w krem. Masło należy utrzeć z cukrem i cytryną potem dodawać stopniowo mleko oraz na końcu spirytus (można to zrobić mikserem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo lubię pierniki w każdej wersji. Ten przepis jest ciekawy ale wydaje mi się, że ciasto musi być bardzo słodkie (?), zważywszy na to, że dajemy całą szklankę miodu a w kremie jest i cukier puder i słodkie mleko... chyba że się mylę :razz: Ja dałabym mniej cukru do ciasta ale za to na wierzch koniecznie polewe czekoladową, za którą przepadam :razz: Zapowiada się smakowicie, kolejny przepis do wypróbowania :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To przepis od mojej przyjaciółki. Przyznam, że sama go nie piekłam, ale jadłam i nie był za słodki. Zawsze można dać mniej cukru :razz: . Ja też modyfikuję niektóre przepisy tak, aby smakowały moim bliskim. Np. nigdy nie stosuję margaryny do masy bo nikt by mi takiego ciasta nie ruszył. Zmieniam także ilość cukru w różnych ciastach. Z tego co czytałam na tym forum, wększość osób tak robi :razz:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.