Pola Połetek Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 5 dkg drożdży 1 szklanka kwaśnej śmietany cukier waniliowy, sól Masa makowa: 1 kg maku 40 dkg cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 budyń śmietankowy 1 olejek migdałowy 20 dkg masła 4 jajka bakalie (w dowolnej ilości) Całe jajka ubić na parze, drożdże rozprowadzić w śmietanie, margarynę roztopić i schłodzić, połączyć jaja, drożdże i margarynę i dodać resztę składników. Wyrobić aż zacznie odstawać od ręki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować i nałożyć na ciasto równą warstwę masy makowej. Zwinąć w rulon, końce ciasta zlepić i wepchnąć do środka. Zawijać luźno w wysmarowany margaryną papier do pieczenia. Piec po trzy na blaszce bez jednego brzegu w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 i piec aż będą lekko brązowe (to zależy od piekarnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabina1111 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam :) Bardzo proszę o radę, co zrobić, żeby po upieczeniu ciasto nie odklejało się od maku ? Zawsze kiedy robię makówki, przy krojeniu się rozpadają... Z góry dziękuję za pomoc ! Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.