Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 5 dkg drożdży 1 szklanka kwaśnej śmietany cukier waniliowy, sól Masa makowa: 1 kg maku 40 dkg cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 budyń śmietankowy 1 olejek migdałowy 20 dkg masła 4 jajka bakalie (w dowolnej ilości) Całe jajka ubić na parze, drożdże rozprowadzić w śmietanie, margarynę roztopić i schłodzić, połączyć jaja, drożdże i margarynę i dodać resztę składników. Wyrobić aż zacznie odstawać od ręki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować i nałożyć na ciasto równą warstwę masy makowej. Zwinąć w rulon, końce ciasta zlepić i wepchnąć do środka. Zawijać luźno w wysmarowany margaryną papier do pieczenia. Piec po trzy na blaszce bez jednego brzegu w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 i piec aż będą lekko brązowe (to zależy od piekarnika).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.