Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 5 dkg drożdży 1 szklanka kwaśnej śmietany cukier waniliowy, sól Masa makowa: 1 kg maku 40 dkg cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 budyń śmietankowy 1 olejek migdałowy 20 dkg masła 4 jajka bakalie (w dowolnej ilości) Całe jajka ubić na parze, drożdże rozprowadzić w śmietanie, margarynę roztopić i schłodzić, połączyć jaja, drożdże i margarynę i dodać resztę składników. Wyrobić aż zacznie odstawać od ręki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować i nałożyć na ciasto równą warstwę masy makowej. Zwinąć w rulon, końce ciasta zlepić i wepchnąć do środka. Zawijać luźno w wysmarowany margaryną papier do pieczenia. Piec po trzy na blaszce bez jednego brzegu w temperaturze 170 stopni około 50 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 i piec aż będą lekko brązowe (to zależy od piekarnika).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam :) Bardzo proszę o radę, co zrobić, żeby po upieczeniu ciasto nie odklejało się od maku ? Zawsze kiedy robię makówki, przy krojeniu się rozpadają... Z góry dziękuję za pomoc ! Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.