Skocz do zawartości

Sernik Ze śliwkami


88kasia88

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

20 dag mąki

12 dag margaryny

1 jajko

12 dag cukru

1 cukier waniliowy

sól

Masa serowa:

30 dag waniliowego serka homogenizowanego

4 jajka

15 dag cukru

2 budynie śmietankowe

800 ml mleka

Masa śliwkowa:

1/2 kg śliwek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

6 dag cukru

Dodatkowo:

5 dag cukru pudru (do posypania)

Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, schłodzoną, pokrojoną w wiórki margarynę, mieszamy i siekamy szerokim nożem. Robimy wgłębienie, dodajemy jajko, szczyptę soli, mieszamy, a następnie szybko zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki.

Masa serowa: jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Naczynie z białkami wstawiamy do lodówki. Proszek budyniowy łączymy z łyżką cukru, zalewamy niewielką ilością zimnego mleka i mieszamy tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć, wlewamy budyń. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 minuty stale mieszając. Do ciepłego budyniu dodajemy serek homogenizowany, żółtka, cukier i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą budyniową i mieszamy.

Masa śliwkowa: śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Wrzucamy do rondelka, dodajemy trzy łyżki cukru i zagotowujemy. Mąkę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy, dodajemy do śliwek i ponownie zagotowujemy.

Przygotowanie sernika: schłodzone ciasto rozwałkowujemy i na wałku przenosimy do tortownicy lub na blachę. Ciastem wylepiamy spód i ścianki. Spód gęsto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy i chwilę studzimy. Na podpieczone ciasto wykładamy gorącą masę śliwkową, a na nią masę serową. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 st. Upieczony sernik pozostawiamy przez kilkanaście minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy i studzimy w temperaturze pokojowej. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis, zwłaszcza ta masa serowa z budyniem. Nie jadłam jeszcze sernika ze śliwkami - to dla mnie nowe połączenie. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis! Dzięki i pozdrawiam :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.