Skocz do zawartości

Kotlety Mielone


cisowianka20

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

  • 30 dag mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki lub od szynki)
  • 30 dag mięsa wołowego (najlepiej pręgi)
  • jajko
  • czerstwa kajzerka
  • cebula
  • łyżka masła
  • 5 łyżek tartej bułki
  • olej do smażenia
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz ziarnisty
Etapy przygotowania

Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Dobrze odcisnąć, rozdrobnić lub zemleć w maszynce. Oba rodzaje mięsa zemleć w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle.

Mięso przełożyć do miski. Dodać kajzerkę, przesmażoną cebulę, natkę pietruszki. Wbić całe jajko i od razu dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, można wlać 2 łyżki wody i ponownie dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem.

Z wyrobionej masy mięsnej uformować wilgotnymi dłońmi nieduże kotleciki. Obtoczyć je w tartej bułce, ułożyć na desce. Nożem o szerokim ostrzu nadać im owalny lub okrągły kształt.

Na dużej patelni rozgrzać olej i kawałek masła. Kotlety układać niezbyt ciasno, smażyć na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami i jarzynką, np. marchewką z groszkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.