adrijah Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zrobiłam ją na imprezę. Choć nie wygląda zbyt 'wyjściowo'. to był strzał w dziesiątkę. Bardzo gęsta i pożywna 'zupka'. MM zarzekał się, że tego nie tknie, bo on nie królik, a potem się zajadał :smile: Inni z resztą też :smile: Niestety zdjęcia brak, ale kiedyś nadrobię. ZUPA SEROWO-POROWA składniki: - 1 cebula - 2 pory - olej do smażenia - 250g mięsa mielonego (mieszanego) - 1l bulionu (instant) - 1 śmietankowy ser topiony (200g) - śmietana - pieprz - groszek ptysiowy Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por oczyścić (odciąć piętkę i ciemnozieloną część liści). Rozciąć wzdłuż, zaczynając od połowy, dokładnie opłukać, posiekać w krążki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone i cebulę, razem podsmażyć. W trakcie smażenia rozgniatać mięso, aż powstaną małe okruszki. Kiedy się zrumienią, dodać por i przez chwilę razem dusić. Zalać bulionem. Ser topiony rozpuścić w zupie, gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż por będzie miękki. Doprawić śmietaną i pieprzem. Podawać posypane garścią groszku ptysiowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 dzis robilam ta zupke :grin: mam prawie identyczny przepis na nia,z tym ze ja na ta ilosc miesa biore jeden por i dodaje ok 300g serka topionego ziolowego,nie dodaje juz smietany.czasem wrzucam tez pieczarki. pysznosci! a i zupe gotuje z dodatkiem pokrojonych w kosteczke ziemniaczkow.Polecam goraco ten przepis! pozdrawiam autorke :grin: a tak wyglada moja zupa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrijah Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 mmm wygląda bardzo apetycznie :grin: a ja zapomniałam wrzucić zdjęcie po tym jak ją ugotowałam któregoś dnia u rodziców również pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ja tez robię zupe porową ale dotychczas robiłam ją bez mięsa ! Ciekawa propozycja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kefir77 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ja zamiast groszku ptysiowego dodaję boczniaka. Pycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Robiłam ją jakiś czas temu i chyba nadszedł czas na przypomnienie :smile: Szybko łatwo i smacznie ;) Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.agga Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Ja zamiast groszku ptysiowego dodaję boczniaka. Pycha! Witaj.. a tego boczniaka jakos przygotowujesz wczesniej?? duzisz, smażysz... czy na surowo w paseczki?? Jesli chodzi o boczniaki to jestem zielona w tym temacie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kefir77 Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Witaj.. a tego boczniaka jakos przygotowujesz wczesniej?? duzisz, smażysz... czy na surowo w paseczki?? Jesli chodzi o boczniaki to jestem zielona w tym temacie :smile: Boczniaka duszę razem z porem i mięsem w garnku. Boczniak w "obróbce" podobny jest do pieczarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Właśnie po raz pierwszy zrobiłam zupę porową z serkami. W tej nie ma boczniaków czy groszku, ale są pieczaki i więcej sera: 4 kostki rosołowe (ja nie dodałam, gdyż nie przepadam za ich smakiem) 1/2 kg mielonej wieprzowiny 1/2 kg pieczarek 2-3 pory 4 serki topione 3 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz olej Pieczarki pokrój na plasterki. Podsmaż na oleju, przypraw do smaku. Pory pokrój w krążki, podsmaż na oleju, przypraw. Mielone także podsmaż na oleju i przypraw. Serki włóż do 1/2 l gorącej wody, gotuj, aż się stopią. W garnku zagotuj 1 i 1/2 l wody. Dodaj kostki rosołowe, mielone, pieczarki, pory, zioła prowansalskie i wlej stopione serki. Gotuj 5-10 min. Jeśli trzeba przypraw solą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koczelada Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 To jedna z moich ulubionych zupek :) Zawsze robię wielki gar i zajadam się nią potem przez trzy dni ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ciasteczkowy Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 (edytowane) ja robę zupę seroa nieco inaczej: woda z kostą warzywną + serki topione + śmietana + kurczak (podsmaożony gyros) lub chipsy z bekonu (wytapiam tłuszcz z plastrów boczku) i graznki lub groszek ptysiowy... czas przygotowanie max. 20 min ;D Edytowane 31 Stycznia 2013 przez ciasteczkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.