adrijah Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Wypatrzyłam je w kuchnia.tv u Słodkiego Drania. Nie miałam jeszcze wtedy miksera, dlatego spodobał mi się ten przepis i spróbowałam :?: RACUCHY Z JABŁKIEM I RICOTTĄ składniki: - ¾ szklanki mąki - 2 duże kwaśne jabłka - ¾ opakowania sera ricotta - 1 łyżka miodu - 1 łyżka miazgi migdałowej - 4 jajka - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta cynamonu - 1/2 łyżeczki soli - tłuszcz do smażenia - cukier puder Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Dodać pianę z białek. Robimy to powoli, starając się żeby nie “oklapła” przy mieszaniu składników. Racuchy smażyć na oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongirl Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Racuchy wyszły mi pierwsza klasa! Dzięki za przepis :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.