Skocz do zawartości

Ciasto Z Masą Cytrynową


k@sia

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajka - 6 szt.
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • ocet - 1 łyżeczka
Masa:

  • cukier - 1 szklanka
  • masło lub margaryna - 1/2 kostki
  • cukier waniliowy - 1 szt.
  • sok z cytryny - z 1 cytryny
  • mleko - 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać, dosypując przesiane przez sito obie mąki. Niezbyt dużą blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec jak biszkopt do 15 minut w temp. 200 stopni.

Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Potem dodać sok z cytryny. W garnuszku wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając, wlać je do gotującej się masy. Ugotować jak budyń, troszkę przestudzić. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą.

Smacznego :?:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.