pszubart Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Pierogi z kaszą i serem. Ciasto: mąka, woda, olej. Farsz: kasza gryczana, ser biały, sól, pieprz, mięta suszona. Wykonanie: Zagnieść ciasto pierogowe, rozwałkować je na stolnicy i pociąć nożem na kwadraty lub wykrajać krążki szklanką. Ugotowaną kaszę gryczaną, połączyć z białym serem w stosunku 3:1. Do masy dodać miętę suszoną (z torebek expresowych). Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na ciasto i zlepiać brzegi pierogów. Pierogi wrzucić na posolony wrzątek z odrobią oleju. Gotować pierogi do momentu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi miętowe wyłowić na półmisek. Podawać gorące po ugotowaniu lub odsmażane na oleju. :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łuki Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Bardzo ciekawy przepis. Nie sądziłem, że można połączyć biały ser z kaszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanapka Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Pewnie, że można połączyć. A przepis bardzo miły. Wcześniej już je robiłam. Może nie dokładnie takie same bo nie używam kaszy gryczanej a jęczmiennej albo po prostu perłowej ale tak czy inaczej są bardzo smaczne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość palma75 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 hej jakiej mąki używacie do ciasta bo ja ostatnio zrobiłam i wyszły szare pierogi i chyba mało mąki dodałam bo się rozwalały w gotowaniu ale nie na łączeniach dziwne doradźcie coś plis:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybcia Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Ja używam mąki wrocławskiej pszennej typ.500 i pierogi wychodzą mi fajne. Robiłam też pierogi ruskie i do części farszu dodałam miętę,też były fajne. Może za długo gotowałaś,ja zaraz po wypłynięciu na wierzch wyławiam,a do ciasta dodaję albo łyżeczkę masła albo troszkę oleju.Ciasto lepiej się wyrabia,jest mięciutkie i elegancko formuje sie pierogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość palma75 Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 dzięki Rybcia za odpowiedź ja tez wyjmuje z wody jak wypłyną ale chyba nie mam wprawy w robieniu ciasta 2 razy dopiero je robiłam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebcia Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Ciekawy przepis... tylko mam pytanie - ile torebek mięty na ile sera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.