Skocz do zawartości

Ciasto Cynamonowe


k@sia

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • ½ słoika dżemu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szkl. mąki
  • ½ szkl. oleju
  • ½ szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
Cukier utrzeć z jajkami, następnie dodać 1 łyżeczkę sody, mąkę i olej. Wymieszać. Dodać dżem, mleko. Dobrze wymieszać. Piec ok. 50 min.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...
  • Odpowiedzi 28
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Kasiu, piekłam to ciasto w weekend i wyszło bardzo smaczne i pulchne. Dodałam 2 łyżeczki cynamonu. Zdziwiłam sie bardzo, bo kolor był mocno czekoladowy a nie dodaje sie kakao. Dodatkowo wychodzi bardzo puszysta i jak pachnie światecznie. Polecam. Zrobiłam zdjecia tylko musze sie dostać do aparatu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy później...

Kiedyś często piekłam takie ciasto. Ja dodawałam różne dżemy np, truskawkowy, z czarnej porzeczki. Ciasto bardzo dobrw, dżem daje wilgotność, ciasto nie jest suche. Nie wiem jaki dżem daje Kasia. Ciasto jest ciemne, jak pisze Agnieszka, trochę przypomina murzynka, choć jest bez kakao.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma różnicy jaki dodamy dżem do tego ciasta, ja zazwyczaj daję wiśniowy lub śliwkowy. Piekę je w okrągłym prodiżu o średnicy dna 25 cm ;) a ciemny kolor to zasługa cynamonu :shock: Cieszę się kobietki, że pieczecie to ciasto i że Wam smakuje :shock:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też upiekłam to ciasto! Dziś zobaczyłam przepis i to była spontaniczna decyzja. Właściwie to upiekłam dla rodziców na weekend bo sama jutro o świcie wyjeżdżam na studia ;) Więc będą mieli do kawki. Zwiększyłam ilość składników i upiekłam w dużej formie babkowej. Cudnie pachnie podczas pieczenia! Dałam do środka mały słoiczek dżemu wieloowocowego (własnego wyrobu). Ciasto jest ciemne za sprawą cynamonu. Wyrosło wspaniale i widać, że jest pulchniutkie i wilgotne (po odwróceniu do góry nogami). Oblałam polewą czekoladową. Mam zdjęcia ale zamieszczę dopiero po powrocie ze zjazdu. Jeszcze nie pokrojone.. ależ jestem ciekawa smaku ;) ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

;)  Witam, zrobiłam twoje ciasto i muszę przyznać że jest super pyszne i co najważniejsze pulchne,ja zrobiłam z podwójnej porcji,a to moje ciacho  ;) ;) polecam wszystkim bo warto ,dzieki za pyszny przepis ;)

post-4684-1256551510_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też dodam obiecane zdjęcia. Robione były wieczorem więc może nie są najlepszej jakości. Najważniejsze, że ciasto bardzo przypadło do gustu mojej rodzince, a zwłaszcza Mamie.. Przez to, że upiekłam je w formie babkowej zostało nazwane babka cynamonowa... i już tak chyba zostanie. Dziś rano jadłam z Mamą ostatnie kawałki.. i Mama powiedziała: "no pyszna Ci ta babka wyszła.. ja już żadnej innej babki nie chcę" hehe... ;) Dzięki za przepis! post-8290-1256563360_thumb.jpg post-8290-1256563414_thumb.jpg post-8290-1256563472_thumb.jpg post-8290-1256563530_thumb.jpg post-8290-1256563690_thumb.jpg post-8290-1256563598_thumb.jpg post-8290-1256563642_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.