Bahus Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2005 Baba wielkanocna soczysta 15 żółtek, 1/2 szklanki mleka, 5 dag drożdży, 5 szklanek mąki, 10 dag masła, 20 dag cukru, 2 cytryny, 2 łyżeczki rumu, szczypta soli Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i letnim mlekiem; zostawić w cieplym miejscu, aby urosły. Do wyrośniętych dodać szczyptę soli, żółtka, topione masło, cukier i mąkę. Wymieszac i dobrze roztrzepać łyżką. Zostawić na jakiś czas, aby ciasto podrosło i znów roztrzepać; powtarzać tę czynność 4 razy, roztrzepując dość długo. Wówczas ciasto przelać do form (wypełniając 1/3 objętości) i zaczekać, aż babki wyrosną i wypełni formy. Wówczas wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Upieczone babki wyjąć z form i skropić sokiem z dwu cytryn, wymieszanym z osłodzoną i rumem. Po ostygnięciu polukrować białym lukrem; można też posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. W czubek każdej babki wetknąć pęk bukszpanu, lub zielonych liści borówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Strasznie duża porcja,ciekawe ile babek wychodzi? :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 15 ŻÓŁTEK :smile: TUŻ TO WIEEEEEEEEEEEEEELKA BABA BĘDZIE :smile: BAHUS NA JAKA FORMĘ JEST TEN PRZEPIS????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.