basga Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Owoce żurawiny są teraz łatwo dostępne i warto coś z nich przygotować-oto szybki dżemik. :) 0.5 kg świeżych owoców żurawiny 0.5 kg cukru 1 czerwona galaretka w proszku Żurawinę zmiksować,przelać do garnka,dodać cukier i przesmażyć około 10 minut.Zgasić gaz ,wsypać suchą galaretkę i wymieszać.Przelać do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu. Dżem jest doskonały do bułeczki z masełkiem czy gofrów z bitą śmietaną.Jednak nie nadaje się on do pieczenia-galaretka nadaje mu konsystencji. Pychota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Przepis łatwy,a dżem napewno jest smaczny i jak się czyta to nie ma przy nim wiele pracy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Ojj... ale mam chętkę na taki dżemik, tylko że u nas nie ma świeżej żurawiny do kupienia, a szkoda. Baaardzo lubię konfiturę z żurawiny (no, niestety kupną)... i soczek też jest pycha. Dżemik wygląda wspaniale, na pewno warto spróbować!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Dżemik robi się błyskawicznie.w smaku jest taki słodko-winny ale co za skarbnica witamin.Zamiast dżemu można zrobić mus żurawinowy-zmiksować żurawinę z cukrem i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce,dodając po łyżeczce do musli czy herbaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Madziarka Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Witam!!! Szukam przepisu na żurawinę nadającą się do mięsa pieczonego.....Bardzo proszę o odpowiedź.. :grin: :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Jest tego mnóstwo ,wpisz w google a się przekonasz :) ,na początek może coś takiego do mięs . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.